Career Services Zuyd brengt bedrijven en studenten dichter bij elkaar

datum: 31-05-2019

Vorige maand stelde Zuyd Hogeschool Career Services Zuyd open voor werkgevers. Career Services Zuyd is sinds jaar en dag de plek waar studenten het aanbod aan stageplekken online kunnen inzien. Voorheen was het alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers van Zuyd. Nu werkgevers ook gebruik kunnen maken van het platform, is het voor deze organisaties makkelijker om in contact te komen met het opleidingsinstituut. Het is één van de vele initiatieven in Zuid-Limburg om bedrijfsleven en onderwijs dichter bij elkaar te brengen: “We helpen bedrijven op weg.”

Zuyd Hogeschool heeft zich mede tot doel gesteld om het onderwijs beter te laten aansluiten op wat de markt vraagt en andersom. Ook stages spelen hierin een grote rol. Jaarlijks worden circa 7.000 stages vervuld door studenten van Zuyd. Veel studenten doorlopen hun stage bij een bedrijf of organisatie in Zuid-Limburg

Op het digitale platform van Career Services Zuyd kunnen zowel werkgevers, studenten als docenten en lectoren een profiel aanmaken en vragen uitzetten voor een stagiair of (in het geval van een student of docent) een stage- of onderzoeksplek. Ook kunnen bedrijven diensten aanbieden, zoals het verzorgen van gastcolleges of het organiseren van bedrijfsbezoeken. Deze open en toegankelijke manier van contact was hard nodig, zegt Marion Fenijn. Zij is manager van het Kennis- en Informatiecentrum (KIC) van Zuyd Hogeschool.

“Voor veel organisaties was het KIC tot voor kort relatief onbekend. Bedrijven wisten niet precies waar ze moesten aankloppen, als ze bijvoorbeeld op zoek waren naar stagiaires. Dit ging vaak ongecoördineerd en per toeval. Vragen verdwenen in een soort ‘black box’. Vervolgens kwamen ze al dan niet bij studenten of docenten terecht ”, legt ze uit. “Nu is er een centrale en digitale plek waar bedrijven terecht kunnen. Bovendien krijgen ze een goed beeld van de studenten die op zoek zijn naar een stage. Ook kunnen ze een beroep doen op de kennis en expertise van onze docenten en lectoren. En ze kunnen uitzoeken aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om studenten een stageplek te mogen bieden. Kortom: hun vragen komen nu op de juiste plek terecht. Zo helpen we bedrijven op weg.”

Positieve reacties

Ook voor de studenten is de nieuwe invulling van Career Services Zuyd buitengewoon nuttig. Ze kunnen zien bij welke organisaties ze stage kunnen lopen. Ze weten zo veel beter wat er allemaal te koop is in het Zuid-Limburgse bedrijfsleven. “En studenten leren zich zo te presenteren aan hun toekomstige opdrachtgevers. Ook dat is belangrijk.” Inmiddels hebben zich al bijna 60 bedrijven aangemeld voor het platform. “De eerste reacties zijn positief”, aldus Fenijn.

Bestuursvoorzitter Jos Kusters van het VISTA College reageert positief op het initiatief van Zuyd: "Een mooi initiatief van Zuyd. Wellicht voor beide organisaties interessant om ook hier de samenwerking te zoeken.” Ook hij vindt het ook belangrijk dat studenten zich leren profileren. Het kersverse opleidingsinstituut (6000 studenten en meer dan 100 opleidingen), ontstaan uit een fusie tussen Arcus en Leeuwenborgh, biedt daar echter andere mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld via speeddaten met werkgevers. “Zo ontstaat er direct contact tussen een werkgever en een student. Een bedrijf kan dan zelf bepalen wie ze graag zouden willen hebben. En de studenten leren dan de juiste vaardigheden om zich aan zo’n organisatie te presenteren”, schetst Kusters, die tevens lid is van het bestuur van ESZL.

Basis leggen onder arbeidsmarkt

VISTA legt de connectie tussen bedrijfsleven en onderwijs ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door actief te participeren in het Expertisecentrum Cybersecurity, dat pas geopend is op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. “ICT-studenten van VISTA bezoeken bedrijven en doen daar een eerste veiligheidscheck. Zo komen ze laagdrempelig in contact met bedrijven waar ze later misschien kunnen gaan werken”, legt Kusters uit.

VISTA biedt studenten ook de ruimte om te switchen van een Beroepsopleidende Leerweg - kort gezegd het leren op school - naar een Beroepsbegeleidende Leerweg, waarbij studenten hun opleiding grotendeels bij een werkgever genieten.”Dit doen we o.a. voor studenten Verpleegkunde. Zo kunnen ze al geld verdienen én tegelijkertijd hun diploma halen.”

De verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven is essentieel, stelt Kusters. “Bedrijven hebben nieuwe mensen nodig en opleidingen zoeken plekken waar hun studenten ervaring kunnen opdoen. Zo leggen we samen een goede basis onder de toekomstige arbeidsmarkt.” Zijn collega Luc Verburgh is het daarmee eens. "Kijken naar wat er in de wereld van het bedrijfsleven speelt en hoe we dat kunnen inpassen in onze opleidingen”, aldus Verburgh in een eerder gesprek.

 

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839