Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

datum: 14-12-2018

Twee weken geleden werd Laura Nieboer, oprichter van het bedrijf InnoWastion en bedenker van het Pieke Broodbier, onderscheiden met de Maastricht Student Entrepreneur Award. Deze prijs is door de gemeente Maastricht in het leven geroepen, samen met Hogeschool Zuyd, Maastricht University, Leeuwenborgh en Arcus, om ondernemerschap onder studenten te stimuleren en te belonen. Een gesprek met een bevlogen en betrokken ondernemer: “We moeten gezamenlijk ‘nee’ tegen dingen durven zeggen.

Laura Nieboer is student en tegelijkertijd nu al een rasondernemer. De mails om te komen tot een interviewafspraak, worden vaak pas ergens diep in de nacht beantwoord. “Ik ga maar door”, zegt de 22-jarige winnares van de Maastricht Student Entrepreneur Award lachend. Ze is een gedreven mens; al sinds haar jeugd zet ze zich in voor het milieu, mede omdat haar ouders hun kinderen al vroeg bewust maakten van het zorgvuldig omgaan met de Aarde. Nu heeft ze haar drive omgezet in een bedrijf, InnoWastion, dat onlangs het eerste product op de markt bracht: Pieke Broodbier, dat met bestanddelen uit broodrestanten is gebrouwen.

“Tijdens de studies Milieuwetenschappen en Ondernemerschap, die ik volgde aan het University College Maastricht, werd ik mij bewust dat ik ook iets doelgericht kon doen met het milieu. Dat ik daar mijn werk van zou kunnen maken. Toen heb ik het raakvlak tussen milieu en ondernemerschap ontdekt”, vertelt Laura. “Ik heb tot voor kort ook in een studentenvereniging gezeten, die gericht was op duurzaam ondernemen. Daar heb ik die belangstelling verder kunnen vergroten, totdat het moment daar was om voor mijzelf te beginnen.”

Weggegooide waarde

Het feit dat wij als consumenten veel bruikbaar voedsel weggooien, vormt voor Laura een belangrijke drijfveer. “Ik wil afval waarde geven. We realiseren ons niet hoeveel we onnodig weggooien. Bijna 10 kilo aan brood per persoon per jaar, om maar eens wat te noemen!”, zegt ze fel. “Toen ben ik gaan nadenken: er zitten elementen in bier die ook in brood zitten. Zouden we dan geen bier van brood kunnen maken? Grappig eigenlijk, want ik ben zelf helemaal geen bierdrinker.”

Wat volgde was een lange weg vol experimenten, gesprekken, tientallen artikelen en boeken lezen, uren YouTube-research en uiteindelijk talrijke brouwsessies. Wat aanvankelijk onmogelijk leek, werd werkelijkheid: afgelopen oktober kwam het Pieke Broodbier op de markt. Inmiddels is de 200 liter die Laura heeft gebrouwen, bijna helemaal verkocht. De reacties zijn positief en ze heeft al plannen om een nieuwe voorraad te brouwen.

De ondernemer pleit ervoor om het label duurzaamheid niet alleen te gebruiken om een product te marketen, in deze tijd waarin duurzaamheid hip is. “Vaak betaal je meer voor een product omdat het duurzaam is. En dan smaakt het ook nog niet eens zo goed als je zou willen”, stelt Laura. “Ik vind dat mijn bier concurrentiewaardig moet zijn met andere bieren. En het moet verkopen omdat het een goed product is. Niet omdat het duurzaam gemaakt is.”

Andere mindset

Laura en haar familie zijn meermaals verhuisd in het verleden. Zo woonde ze o.a. in Italië, Singapore en Den Haag. Ze heeft dus een goed beeld van wat er in de wereld te koop is. “En dan kan ik je zeggen: Zuid-Limburg is een geweldige regio. Het is kleinschalig, de mensen zijn er hartelijk en voor mij als ondernemer ligt er een geweldig netwerk. Bovendien spelen er hier veel thema’s waar we op een bijzondere manier iets mee zouden kunnen doen.”

Zo is Laura geschrokken van het feit dat mensen in Zuid-Limburg gemiddeld vijf jaar korter leven dan mensen in de rest van Nederland. “Daar moeten we iets aan doen. We zouden luchtvervuiling kunnen tegengaan. Daarmee kunnen we ons in deze regio onderscheiden van de rest. Door samen met ondernemers, onderwijs en overheid aan oplossingen te werken.”

Maar dat vraagt om een andere mindset, weet de studente. “Natuurlijk is het nu goed voor de economie dat het goed gaat met Maastricht Aachen Airport. Maar dat is korte termijn. Wat betekenen meer vluchten voor de kwaliteit van leven in de regio? We moeten met andere woorden tegen sommige zaken gezamenlijk ‘nee’ durven zeggen en tegelijkertijd samen ‘ja’ tegen weer andere dingen. Dat is lastig en dat doet men niet graag, maar dat is wel belangrijk als we vooruit willen in Zuid-Limburg.”

(Foto: Jean-Pierre Geussens/Focuss 22)

 

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839