BrightHack: Nu concreet aan de slag met output grootste hackathon van Euregio

datum: 07-12-2018

Vorige week stond de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen in het teken van BrightHack. 270 deelnemers, vooral afkomstig van universiteiten, hogescholen en het mbo uit Nederland, België, Duitsland en Italië, bogen zich 48 uur lang over vraagstukken op het gebied van veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg en internationale handel. BrightHack was daarmee de grootste hackathon van de Euregio. De challenges waren afkomstig van opdrachtgevers zoals de Nationale Politie, Provincie Limburg, het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap, Zuyderland, Accenture en de KVK.

Een digitaal polsbandje waarmee de lange wachttijden bij de Eerste Hulp worden verkort. Een platform waarop Nederlandse bedrijven de betrouwbaarheid van zakendoen met Europese bedrijven “real time” kunnen controleren. Een educatie-programma voor studenten en docenten, aangepast op de persoonlijke behoeften en prestaties van studenten. En een 'korpsbreed opsporings-portretsysteem' voor de politie op basis van gamificatie. Het zijn enkele van de ideeën en concrete oplossingen die de BrightHack afgelopen weekend op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen heeft opgeleverd. Slim gebruik van data en technologie vormt de basis van al die uitkomsten.

De hackathon was een initiatief van de KVK en de Brightlands Smart Services Campus in samenwerking met Young Creators. De Nationale Politie, Provincie Limburg, Zuyderland en KVK zijn als opdrachtgever verbonden aan de verschillende uitdagingen. De deelnemers werden in hun uitdagingen bijgestaan door experts van grote partijen zoals Accenture, Conclusion, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de opdrachtgevers zelf. Naast experimenteren en het opdoen van ervaring, waren er mooie prijzen te winnen. De eerste prijs voor elk van de 4 tracks was een opdracht ter waarde van 12.500 euro en een coachingworkshop ter waarde van 1.000 euro. Ook waren er tweede en derde prijzen te winnen, met cash prijzen en waardebonnen. In totaal werd er tijdens de grote finale een prijzenpot van meer dan 60.000 euro vergeven.

Deze organisaties kunnen nu verder aan de slag met de oplossingen, ideeën en suggesties die de driedaagse BrightHack heeft opgeleverd. De komende tijd gaan de organisaties aan de slag om die oplossingen en ideeën concreet te maken, samen met de teams die deelgenomen hebben. "Bij een positieve ervaring  worden de toepassingen landelijk ingezet, zoals bijvoorbeeld de app waarmee politiemensen via een speltechniek gezochte criminelen gemakkelijker kunnen opsporen. Maar ook van andere toepassingen wordt bekeken of zij door de organisaties ingezet kunnen worden", aldus Peter Verkoulen, de CEO van de Brightlands Smart Services Campus.

(Foto's: Marcel van Hoorn)

Meer nieuws

 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
Pagina 1 / 839