Van de Wiel (MECC) over impact congressen: ‘We moeten internationale bestemming worden’

datum: 23-11-2018

Het Maastricht Convention Bureau gaf onlangs de aftrap voor de campagne ‘Maastricht Convention City’. Deze campagne moet internationale congresorganisatoren - met name uit het veld van Health en Materials - aansporen om te kiezen voor de Limburgse hoofdstad als locatie voor hun events. Maar wat is nu de economische impact van zulke congressen op de regio? En wat moet er gebeuren om Maastricht en Zuid-Limburg een nog sterkere congresbestemming te laten zijn? We vroegen het aan Rob van de Wiel, directeur van MECC Maastricht: “Geen internationale hub in Zuid-Limburg? Dan zou TEFAF wel eens kunnen vertrekken.”

Tussen de 70 à 80 miljoen euro aan spin-off, bestedingen van meer dan 350 euro per congresbezoeker: het zijn cijfers die Rob van de Wiel met trots overlegt, wanneer hem gevraagd wordt naar de economische betekenis van MECC Maastricht. En dat is niet alleen goed voor de stad Maastricht”, benadrukt hij. “Kijk alleen al naar de toeleveringsbedrijven die nodig zijn om beurzen, congressen of grote publieksevents te kunnen laten plaatsvinden: De horeca, taxibedrijven, AV-bedrijven, standbouwers, you name it. Legio bedrijven uit heel Nederland maar in het bijzonder Zuid-Limburg profiteren van de congressen die hier gehouden worden.”

Sinds MECC Maastricht enkele jaren geleden afscheid nam van de toenmalige moederorganisatie RAI, heeft Van de Wiel nadrukkelijk aangekoerst op een stevige inbedding van het congrescentrum in de Zuid-Limburgse grond. “De RAI zette altijd in op louter een gezonde bedrijfsvoering voor MECC Maastricht”, legt de directeur uit. “Dat is ook logisch, want dat is de basis. Maar wij vinden dat MECC Maastricht ook moet beantwoorden aan de intentie waarmee dit congrescentrum ooit gestart is hier. Namelijk: congressen hier naartoe halen, publieksevenementen organiseren en economische spin-off genereren voor de regio. Kortom: het geven van een impuls aan het meerdaags internationaal zakelijk toerisme.”

Alle voorwaarden aanwezig

Met name de medisch-wetenschappelijke congressen zijn een booming business gebleken voor MECC Maastricht. Met de Universiteit Maastricht, het MUMC+ en de Brightlands Campussen naast de deur en de Akense RWTH even verderop, zijn alle voorwaarden aanwezig om voor die sector dé congreslocatie bij uitstek te worden. Bovendien zit er voldoende rek in de markt voor dergelijke congressen, weet Van de Wiel. “Het merendeel van de congressen wereldwijd zijn medisch-wetenschappelijk van aard. De meeste van deze congressen dragen het zogenaamde ICCA-label; hét certificaat van de internationale congreswereld. Op zulke congressen acquireren wij actief. Dat doen we niet alleen; de Universiteit, het ziekenhuis en Brightlands helpen hierbij.”

In Nederland bindt Maastricht steeds nadrukkelijker de strijd aan met de grotere congressteden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het is Van de Wiels ambitie dat Maastricht zich definitief tussen die steden weet te nestelen. Tevens werkt Van de Wiel, samen met partners in het veld, aan een sterkere internationale positionering van Maastricht en Zuid-Limburg, bijvoorbeeld via het event Limburg Leads. In Europa behoren namelijk steden als Stockholm, Barcelona, Londen, Parijs, Dublin, Kopenhagen en Berlijn tot de grote spelers.

Internationale hub

Wat moeten Maastricht en Zuid-Limburg verder nog doen om tot zo’n topbestemming uit te kunnen groeien? De belangrijkste uitdaging is volgens Van de Wiel de bereikbaarheid van de regio. En dan met name die via de lucht. “We staan als bestemming letterlijk niet op de kaart”, zegt Van de Wiel. “Ik kan in München geen lijnvlucht naar Maastricht nemen. Dan moet ik altijd uitwijken naar Brussel, Amsterdam of één van de Duitse vliegvelden in de buurt. Er moet echter een internationale hub komen, met lijnvluchten naar de grotere steden in Europa. Let wel: Met niet méér vluchten in totaal, maar wel met een betere verdeling tussen vracht, low cost-carriers en lijndiensten.”

 

De wens voor deze ‘hub’ is niet enkel een persoonlijke ambitie, maar bittere noodzaak, benadrukt de directeur van MECC Maastricht. Zeker voor het behoud van de parel aan de kroon van MECC Maastricht: de TEFAF. “Daar wordt enorm aan getrokken. Veel steden zouden graag de TEFAF binnenhalen. Als we in 2019 die hub nog niet hebben gerealiseerd in Zuid-Limburg, zou dat zomaar kunnen betekenen dat de TEFAF uit Maastricht vertrekt. En dat moeten we natuurlijk zien te voorkomen.”

De eerstvolgende uitdaging voor Van de Wiel en MECC Maastricht is er daarentegen een van een ander kaliber: de verbouwing van het complex - in feite een complete make-over - die tussen nu en 2021 gerealiseerd wordt. “Hierdoor kunnen we straks congressen organiseren voor vijfduizend mensen, in plaats van de drieduizend die we nu aankunnen.”


 

Meer nieuws

 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
Pagina 1 / 839