Voor Direct Aviation Group is Zuid-Limburg het centrum van Europa

datum: 26-10-2018

Direct Aviation Group is wereldspeler in de productie van ‘in-flight catering equipment’ voor de luchtvaart. Denk aan o.a. trolleys voor cabinepersoneel, containers, ovenrekken en zelfs headsets, voor wanneer u die ene film tijdens de vlucht wilt zien. Daarnaast heeft de Group een lijnonderhoudstak (Direct Maintenance), een recruitment- en contractdivisie (Direct Personnel) en biedt het ondersteunende dienstverlening voor vliegtuigoperators en -leasemaatschappijen (Direct Aero Services). Epicentrum van al deze activiteiten? Het Zuid-Limburgse Nuth. “Deze locatie is ideaal”, zegt directeur Mieke Bougie-Brassé.

De mede-oprichter van Direct Aviation is een trotse Nuthse. Ze komt uit een ondernemersfamilie, die aan de basis stond van Transpo Nuth; net als Direct Aviation al jaren gevestigd op bedrijventerrein De Horsel. Voor haar was het vanzelfsprekend dat, toen ze Direct Aviation samen met haar compagnon John Reidy oprichtte, het bedrijf zich in Nuth zou vestigen. Overigens niet uit chauvinistische overwegingen, benadrukt Bougie: “We zitten hier heel dichtbij een groot aantal luchthavens: Brussel, Düsseldorf, Eindhoven, Frankfurt, Luik en natuurlijk Maastricht. Bovendien liggen we hier vlakbij de belangrijkste uitvalswegen.”

Ze laat dan ook geen gelegenheid onbenut om de centrale ligging van Nuth en Zuid-Limburg te benadrukken. “In presentaties laat ik altijd zien dat Nuth centraal in Europa ligt”, legt de directeur uit. “Die plaatsnaam zegt, zeker in het buitenland, niet zoveel mensen iets. Maar het spreekt wel tot de verbeelding als je kunt laten zien dat je overal vlakbij zit. Dat maakt ons interessant voor onze klanten.”

Top drie wereldwijd

Meer dan 25 jaar geleden startten Bougie en Reidy Direct Air Flow, dat gebruikte catering trolleys opknapte en doorverkocht. Al gauw begon het bedrijf zélf trolleys te produceren. Inmiddels is de firma van toen uitgegroeid tot een holding, waar in totaal zo’n 450 mensen werken, in de diverse business units. In China heeft Direct Aviation zelfs een eigen fabriek, met ongeveer 150 medewerkers, die o.a. de trolleys produceren. Het bedrijf behoort tot de drie grootste producenten in deze sector ter wereld.

Niet alles buiten Europa

Hoewel Direct Aviation de productie van de trolleys in China laat plaatsvinden - al sinds 2006 - betekent dit niet dat het bedrijf meer en meer activiteiten naar het buitenland gaat verplaatsen. Waar nodig - voor bijvoorbeeld Maintenance, Aero Services Of Personnel - wél, maar voor de productie niet per se, schetst Bougie: “Het belangrijkste, zeker in de luchtvaart, is dat je een hoog kwaliteitslevel haalt, dat voldoet aan de eisen en certificering die de sector vraagt. Daar zijn we bij Direct Aviation ook goed in. Dit betekent echter dat je voortdurend aandacht moet schenken aan en investeren in de kwaliteit van het productieproces. Buiten Europa gaat dat soms lastiger als hier. Dus richting de toekomst, ook met het oog op ontwikkelingen zoals automatisering, overwegen we om niet alles buiten dit continent te laten plaatsvinden.”

Niet in grenzen denken

Om wereldspeler te worden én te blijven, is innovatie uiteraard noodzakelijk. Direct Aviation heeft een eigen team dat zich hiermee bezighoudt. “Zij luisteren vooral naar onze klanten en hun ervaringen met onze producten en diensten”, aldus Bougie. “Samen met partners kijken we hoe we die feedback kunnen omzetten in concrete innovaties. Hiervoor werken we samen met bedrijven, maar ook met partijen uit het onderwijs, zoals de FH Aachen University in Aken bijvoorbeeld.”

Samenwerken om te innoveren doet Direct Aviation met partijen uit de omgeving. Al definieert het bedrijf die omgeving niet als een vastomlijnd gebied: het kan een organisatie uit de directe omgeving zijn, maar net zo goed een partij over de grens. “Wij denken niet in grenzen. Nooit gedaan ook”, zegt Bougie beslist. “In een kring van een uur rijden van ons af, vinden wij alles wat wij nodig hebben. Of dat nu in Nederland, België of Duitsland is.”

 

Meer nieuws

 • Tips en trucs voor mkb'ers die octrooi willen aanvragen

  Lees verder...
 • Kerkrade uitgeroepen tot MKB-Vriendelijkste gemeente van Limburg

  Lees verder...
 • Provincie Limburg gaat samenwerking aan met Meet the Youngsters

  Lees verder...
 • 28 maart: Samen in actie voor een sterker mkb tijdens werksessie in Eindhoven

  Lees verder...
 • MKB’ers opgelet: Subsidiekansen om vitaliteit eigen organisatie te stimuleren

  Lees verder...
Pagina 1 / 837