Maastricht is 4GlobalGoals-gemeente. Maar wat betekent dit?

datum: 26-10-2018

Maastricht mag zich sinds kort een ‘4GlobalGoals-gemeente’ noemen. Gemeenten4GlobalGoals is een campagne van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze wil gemeenten inspireren en ondersteunen bij de implementatie van de Global Goals; de opvolger van de Millenniumdoelen-campagne. Er zijn 17 Global Goals, waaronder meer betaalbare, duurzame energie, het stimuleren van innovatie en het creëren van waardig werk en economische groei. In Zuid-Limburg dragen ook Sittard-Geleen en Onderbanken de Global Goals-titel. Maar wat betekent dit voor een gemeente?

“Het past voornamelijk in het profileren van Maastricht als ‘internationale stad’, en daar hoort ook bij dat Maastricht zich committeert aan internationale doelen zoals gesteld door de VN. De gemeente Maastricht – en de burgemeester als Global Goals Ambassadeur in het bijzonder - vindt de VN-Global Goals belangrijk en dit is onze manier om daar een steentje aan bij te dragen”, legt Inge Dovermann van de gemeente Maastricht uit. “De VNG helpt ons met de uitvoering, voornamelijk op het gebied van communicatie. Het levert voor Maastricht niks op in de zin van een financiële bijdrage.”

Inwoners van Maastricht zullen er in eerste instantie weinig van merken, maar uiteraard spitsen de Global Goals zich toe op het verbeteren van de leefomgeving, zowel direct als indirect. “Uiteindelijk zal de gemeente Maastricht via de Global Goals toewerken naar armoedereductie, gendergelijkheid, economische en ecologische duurzaamheid”, zegt Dovermann.

“Intern zullen we de Global Goals gaan verwerken in beleidsstukken en andere publicaties. De intentie is om Global Goals te koppelen aan indicatoren voor bijvoorbeeld uitvoeringsprogramma’s en het hoofdlijnenakkoord. Daarnaast willen we bewustzijn binnen creëren binnen de organisatie bij over de Global Goals. Extern gaan we vooral samenwerken met partners in de stad, die samenwerking is in ontwikkeling.”

 

Meer nieuws

 • Unieke kans: Breng uw bedrijf onder de aandacht in Rusland

  Lees verder...
 • Limburgse 50+’ers grijpen kansen door krapte op arbeidsmarkt

  Lees verder...
 • Grootste ‘koffiedikkwekerij’ van oesterzwammen ligt in Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • 500 structurele banen bij komst Ein­stein Te­le­sco­pe naar Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • Nieuwe call voor projecten Interreg Euregio Maas-Rijn

  Lees verder...
Pagina 1 / 831