Limburgs actieplan: Grotere baankansen door in­zicht op vaar­dig­he­den

datum: 18-10-2018

De Provincie Limburg draagt anderhalf miljoen euro bij aan het actieplan ‘Door Inzicht aan de Slag’; een gezamenlijk plan van UWV, gemeenten en Limburgse Werkgevers Vereniging om van minstens 7350 werkzoekenden competenties in kaart te brengen. Door te kijken naar competenties van mensen in plaats van opleiding en werkervaring, wordt de kans op het vinden van een passende baan groter. Het project draagt bij aan een oplossing voor de snel toenemende vraag op de Limburgse arbeidsmarkt.

“Veel Limburgse bedrijven hebben moeite met het invullen van hun vacatures”, zegt gedeputeerde Joost van den Akker (Provincie Limburg). “Potentiële werknemers met de goede competenties zijn moeilijk te vinden. Het feit dat er nog 94.000 mensen aan de kant staan, maakt héél duidelijk dat er iets moet gebeuren. 'Door Inzicht aan de Slag' is een plan waarmee de eerste stap gezet wordt. Werkgevers, het UWV en gemeenten dragen samen dit plan.”

Match

De eerste stap in 'Door Inzicht aan de Slag' is het in kaart brengen van de competenties van de mensen die nu nog geen werk hebben. “Als deze competenties inzichtelijk zijn, weten we ook bij welk werk ze kunnen passen”, aldus Manuel Stoffels van het UWV. “Daarna kunnen we aan de slag met het maken van de match. Dit gaan we doen met kleinschalige projecten: samen met werkgevers en het onderwijs gaan we ervoor zorgen dat werkzoekenden die bij een bepaalde sector passen ook daadwerkelijk bij werkgevers aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld door scholing of werkend leren.”

Dit vraagt ook een andere kijk van werkgevers. Ook zij moeten aan de slag om te kijken welke competenties van belang zijn voor het werk in plaats van naar opleiding of leeftijd. Op die manier wordt de stap naar een match een stuk kleiner. Tweede stap is de vraag van ondernemers te matchen met de mensen die beschikbaar zijn voor werk. Daarvoor worden provinciebreed bijeenkomsten op touw gezet waar werkgevers en werkzoekenden elkaar ontmoeten. Mark Hendriks van de Limburgse Werkgevers Vereniging: “Het is goed dat Limburg de voortrekkersrol neemt in het transparant maken van de bestanden en vraag en aanbod op deze manier bij elkaar brengt."

Competenties

De provincie draagt bij in de kosten voor het opstellen van de 7350 ‘diagnoses’ en in zes te houden netwerkbijeenkomsten en matchmakingevents in de provincie. Daarbij wordt sectorbreed in de drie Limburgse arbeidsmarktregio’s gekeken: werkgevers, overheid en scholingsinstituten stellen met de kandidaten persoonlijke arrangementen op. Op basis daarvan moeten vacatures duurzaam ingevuld worden. De nadruk ligt op competenties en niet direct op strakke functie-eisen. “Een andere, creatieve manier van bemiddeling”, aldus gedeputeerde Van den Akker. Dit is een start die moet leiden tot betere werkgeversdienstverlening. We willen deze beweging stimuleren. We moedigen de partijen ook aan om hun systemen inzichtelijk te maken voor werkgevers, zodat deze snel de juiste competentiediagnose van de werkzoekende kunnen vaststellen.”

(Bron: Provincie Limburg)

Meer nieuws

 • Unieke kans: Breng uw bedrijf onder de aandacht in Rusland

  Lees verder...
 • Limburgse 50+’ers grijpen kansen door krapte op arbeidsmarkt

  Lees verder...
 • Grootste ‘koffiedikkwekerij’ van oesterzwammen ligt in Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • 500 structurele banen bij komst Ein­stein Te­le­sco­pe naar Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • Nieuwe call voor projecten Interreg Euregio Maas-Rijn

  Lees verder...
Pagina 1 / 831