‘Associate Degree’ Zuyd Hogeschool geeft mbo’ers carrièreboost

datum: 03-10-2018

Onlangs ontving de eerste lichting afstudeerders van de hbo Associate Degree Facility Management van Zuyd Hogeschool, tijdens een feestelijke bijeenkomst hun getuigschrift. De afstudeerders, afkomstig van diverse mbo-opleidingen uit heel Limburg, kunnen met dit getuigschrift de volgende stap in hun loopbaan maken.

De Associate Degree vormt een brug vormt tussen mbo en een hbo-bacheloropleiding. Docent Mathieu Bronneberg: “Zestien studenten gaan aansluitend door naar de bacheloropleiding Facility Management van Zuyd Hogeschool. Doordat ze hun Associate degree hebben behaald kunnen ze deze bachelor in principe in twee jaar doen, waardoor er geen tijdverlies is aangezien de bachelor vier jaar duurt. De anderen hebben al een baan of zijn aan het solliciteren. Eén van hen is zelfs bezig een restaurant op te starten.” Met deze Associate Degree kunnen studenten na hun opleiding bijvoorbeeld bij organisaties aan de slag op middelmanagementniveau. “Denk hierbij aan functies als assistent facility manager, manager van een servicedesk, toezichthouder leegstandsbeheer, teamleider housekeeping van een vakantiepark of coördinator inkoop en logistiek.”

Opdrachtgevers uit werkveld

Praktijkgericht leren, de kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en korte lijnen tussen studenten en docenten staan centraal in deze opleiding. “Vanaf het begin werken de studenten met en voor opdrachtgevers uit het werkveld”, licht Bronneberg toe. “Leren door te doen, met anderen samenwerken en het nabootsen van een werkdag: op die manier ervaren de studenten hoe de realiteit aanvoelt. We krijgen veel interessante opdrachten binnen waar onze studenten enthousiast mee aan de slag gaan, veel van leren en waar de opdrachtgever profijt van heeft.” De docent noemt o.a. het in kaart brengen van knelpunten in de processen die komen kijken bij de uitgifte van personeelskleding voor ziekenhuispersoneel en het opzetten van een doordacht voorraadsysteem voor een bedrijf. “Interessante opdrachten zijn sowieso altijd welkom voor onze studenten”, doet hij de oproep.

Uniek

De hbo Associate Degree Facility Management van Zuyd Hogeschool is uniek in Nederland. Daarnaast  biedt Zuyd verder ook de Associate Degree ICT en de Associate Degree Commercieel Management aan. Ook deze trajecten bieden de mogelijkheid om vervolgens de bijpassende bacheloropleiding binnen twee jaar af te ronden.

(Foto: Arnographics Fotografie & Drukwerk, Kerkrade)

Meer nieuws

 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
 • Career Services Zuyd brengt bedrijven en studenten dichter bij elkaar

  Lees verder...
 • VVV Zuid-Limburg wordt Visit Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • Tips en trucs voor mkb'ers die octrooi willen aanvragen

  Lees verder...
 • Kerkrade uitgeroepen tot MKB-Vriendelijkste gemeente van Limburg

  Lees verder...
Pagina 1 / 838