Brunssumse werkloosheidsaanpak betaalt zich terug

datum: 21-09-2018

De aanpak van de werkloosheid in de gemeente Brunssum is succesvol gebleken. Tussen 1 januari 2017 en nu is het aantal mensen in de bijstand met 10 procent afgenomen; equivalent aan een kostenbesparing voor de gemeente van zo’n 1,2 miljoen euro. Bovendien - het belangrijkste - hebben tientallen inwoners en hun gezinnen weer een positief perspectief op het leven gevonden. Maar wat is het verhaal achter dit succes? “Investeren in een vernieuwende, onorthodoxe aanpak loont”, aldus wethouder Hugo Janssen (Sociale Zaken).

In 2016 stelde de Brunssumse gemeenteraad via een motie 500.000 euro beschikbaar om tot een nieuwe aanpak te komen om mensen aan werk te helpen. De gemeente Brunssum benoemde vervolgens vier doelgroepen: Jongeren met een arbeidsbeperking - de vroegere ‘wajong’ers’ - 50+’ers, inburgeraars en alleenstaande ouders met kinderen. “Bij al deze mensen hebben we gekozen voor een persoonlijke aanpak”, legt wethouder Hugo Janssen uit. “Er is gekeken naar iemands mogelijkheden, naar diens achtergrond en naar zijn of haar motivatie. Zo’n benadering kost tijd en geld, maar uiteindelijk betaalt deze investering, die we via de motie hebben kunnen doen, zich terug.”

Want er zitten 10 procent minder mensen in de bijstand in Brunssum. Enkele tientallen inwoners die langs de kant stonden, hebben weer een baan. “Mensen krijgen het gevoel dat ze weer meetellen. Iemand zei: ‘Ik ben van het donker naar het licht gegaan.’ Dat perspectief is enorm belangrijk”, vindt Janssen. “Daarnaast gaan ook de kosten omlaag, die we normaliter aan bijstand kwijt zijn. We gaan altijd uit van ongeveer 15.000 euro per persoon. Dus we besparen nu rond de 1,2 miljoen euro.”

Mensontwikkelbedrijf

De gemeente Brunssum werkt tevens nauw samen met werkgevers, om mensen aan een baan te helpen. Dit gebeurt via het Werkgeversservicepunt, waar bedrijven zich actief inzetten. “Maar voordat iemand werknemer kan worden, moet hij of zij eerst vaak nog een ontwikkeling doormaken”, weet de wethouder. “Veel inwoners die langs de kant staan, hebben bijvoorbeeld te maken sociale problematiek, gezondheidsproblemen of schulden. Daarvoor helpen we ze eerst, via ons ‘mensontwikkelbedrijf’ Betere Buren, om aan die problemen te werken. Bovendien krijgt men daar geleerd wat erbij komt kijken, als je een waardevolle werknemer wilt worden.”

Doel geven

Belangrijkste les die de gemeente uit deze aanpak trekt, is dat “iedereen wat kan”, zoals Janssen het omschrijft. “Je moet denken in mogelijkheden, niet in beperkingen. Iedere inwoner heeft kwaliteiten. En mochten die niet tot uiting komen bij een werkgever, dan proberen we zo iemand via de participatiewet aan vrijwilligerswerk te helpen. Het gaat erom dat mensen een doel in hun leven hebben.”

Dat werkgevers betrokken zijn bij de aanpak van de werkloosheid in Brunssum, vindt de wethouder prettig, maar tegelijkertijd niet meer dan logisch. “Ik denk dat werkgevers moeten investeren in hun toekomst en dus in het arbeidspotentieel. De tijd dat je als bedrijf naar het uitzendbureau stapte, om daar te vragen of ze nog 10 mensen beschikbaar hebben, is definitief voorbij.”

De gemeenteraad van Brunssum heeft onlangs nog eens 250.000 euro vrijgemaakt om de aanpak voort te zetten.

 

Meer nieuws

 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
 • Career Services Zuyd brengt bedrijven en studenten dichter bij elkaar

  Lees verder...
 • VVV Zuid-Limburg wordt Visit Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • Tips en trucs voor mkb'ers die octrooi willen aanvragen

  Lees verder...
 • Kerkrade uitgeroepen tot MKB-Vriendelijkste gemeente van Limburg

  Lees verder...
Pagina 1 / 838