La Saison Culinaire zet in op samenwerking én Euregionale uitbreiding

datum: 14-09-2018

Vorige week opende burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten La Saison Culinaire in Kasteel Wittem. Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme) gaf zijn visie op de ‘korte keten’ en er waren presentaties van regionale producten. De opening van La Saison Culinaire komt een week na een inspiratiesessie van de VVV Zuid-Limburg, waarin een gezamenlijke aanpak voor duurzaam toerisme in deze regio werd besproken. “Wij willen de positie en bekendheid van streekgastronomie en streekproducten versterken door korte ketens tussen producent en afnemer/consument te realiseren”, aldus de organiserende stichting.

De Stichting La Saison Culinaire heeft als doelstelling om als marketingplatform alles te bundelen wat de Limburgse gastronomie te bieden heeft. Focus hierbij ligt op het herfstseizoen, het seizoen van de oogst en slacht; traditioneel een periode waarin deze streek gastronomisch excelleert.

Korte keten

Samenwerking speelt een cruciale rol voor La Saison Culinaire. “Dit is een mooi platform. Wij brengen, als Heuvellandgemeenten, CittaSlow in; een mondiale beweging die streekproducten en de korte keten tussen leverancier en afnemer, centraal zet”, zegt Dieudonné Akkermans, die tevens voorzitter is van de stichting. “Dat gebeurt in samenwerking met VVV Zuid-Limburg en Maastricht Marketing, de producenten en de horeca. Het onderwijs moet nog aanhaken."

Koesteren

Deputé Geurts benadrukte, net als vorige week, het belang van meer aandacht voor de positie van lokale producenten en hun producten: “De toegang tot vers voedsel lijkt vanzelfsprekend. Toch is dat niet zo. Landbouw volgt de natuur en voor lokale producenten zijn de seizoenen en het weer dus leidend in het productieproces. De tijd, energie, kennis, en vakmanschap die lokale producenten gebruiken, moeten we koesteren met elkaar.”

Euregio

La Saison Culinaire is inmiddels uitgegroeid van een op Maastricht georiënteerd event naar een happening met focus op én het Heuvelland en - op de lange termijn - de hele Euregio Maas-Rijn. Akkermans: “Maastricht beseft dat de stad en het Heuvelland elkaar perfect aanvullen en versterken. We vermelden ook al de streekmarkten in de hele Euregio Maas-Rijn op ons platform. We willen in de nabije toekomst daarom verder uitbreiden.”

 

Meer nieuws

 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
 • Career Services Zuyd brengt bedrijven en studenten dichter bij elkaar

  Lees verder...
Pagina 1 / 838