Zuid-Limburgs IT-onderwijs en -opleidingen vanuit klas naar Campus

datum: 14-09-2018

Om in te spelen op de digitalisering van onze maatschappij en economie, zullen ook de banen in de IT-sector in de komende jaren veranderen. Onderwijs en de IT-sector bewegen daarom steeds meer naar elkaar toe. Ook in Zuid-Limburg, waar IT-onderwijs en -opleidingstrajecten zich vanuit de klas naar de Brightlands Smart Services Campus verplaatsen. “Dit is de omgeving waar innovatieve kennis en technologie wordt ontwikkeld én geïmplementeerd.”

Studenten en trainees in de IT gaan op de Campus leren, maar ook werken; bij één van de vele bedrijven uit de sector die op de Campus gevestigd zijn. “Wij zijn echt blij dat onze senior studenten hier zullen starten dit schooljaar”, zegt Peter Princen, directeur van de IT-faculteit van Zuyd Hogeschool. “Dit is een omgeving waar enorm veel gebeurt; hier worden innovatieve ideeën bedacht en toegepast. We geloven dat deze nieuwe koers niet alleen het onderwijs verbetert, maar ook het kennisniveau van de regio.”

200 studenten

In totaal zullen vanaf deze maand 200 studenten en 15 professoren en onderzoekers naar de Heerlense Campus trekken. Elke student kan kiezen uit vier minoren, uit een totaalaanbod van liefst twaalf minoren. Hiertoe behoren o.a. de minoren Artificial Intelligence, Blockchain, Cybersecurity, Business Intelligence, Data Visualization, Data Science en Internet of Things.

Langgekoesterde wens

Vorige week vond tevens de kick-off plaats van het Train4SmartServices-programma plaats, waarin trainees vanaf november anderhalf jaar op de Brightlands Smart Services Campus aan hun digital skills gaan werken. Dit programma bestaat uit een mix van theoretisch onderwijs, werken in één van de deelnemende bedrijven, een stageperiode en - tot slot - een specialisatietraject. Het traineeship richt zich op reguliere IT-studenten, maar ook op werknemers die zich willen omscholen, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders. Train4SmartServices is een langgekoesterde wens van wethouder Martin de Beer (Heerlen) - zelf afkomstig uit het onderwijs - die vond dat een dergelijk programma nog ontbrak in het reguliere onderwijsaanbod.

Grensoverschrijdende arbeidsmarkt

“Heerlen is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven in de smart services sector. Voldoende gekwalificeerd personeel is echter wel een belangrijke voorwaarde. Met Train4SmartServices willen we ervoor zorgen dat die digital high potentials er komen”, legt de wethouder uit. “Door het programma grensoverschrijdend te maken, wordt het gebied waaruit we rekruteren groter en diverser. Een groot pluspunt, wat mij betreft. We werken en leven hier bovendien in de Euregio. Ik hoop met het traineeprogramma een bijdrage te leveren aan het begin van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt.”

Basis voor Euregionale samenwerking

Het traineeprogramma is samen met Brightlands en een aantal andere regionale en internationale partners ontwikkeld, waaronder Corda Campus, Hogeschool PXL, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit. De samenwerking wordt gestimuleerd door een Interreg Vlaanderen-Nederland-subsidie van 1,7 miljoen. In totaal wordt er 3,4 miljoen in het traineeprogramma geïnvesteerd.

“Ik heb hard aan de bouw van dit programma gewerkt”, benadrukt De Beer. “Ik vind het namelijk belangrijk dat er ook na het Interreg-project een basis ligt voor Euregionale samenwerking tussen de partners in de campusorganisaties en de onderwijsinstellingen. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar de positieve flow om samen iets toekomstbestendigs neer te zetten, was er vanaf het begin.”

(Foto: Marcel van Hoorn)

Meer nieuws

 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
 • Career Services Zuyd brengt bedrijven en studenten dichter bij elkaar

  Lees verder...
Pagina 1 / 838