Onderwijs, overheid en ondernemers bieden jongeren zonder diploma perspectief

datum: 31-08-2018

Honderden studenten beginnen deze maand aan de Entree-opleidingen van de Zuid-Limburgse ROC’s Arcus College, Leeuwenborgh en CitaVerde. Via deze trajecten kunnen jongeren zonder diploma van het voortgezet onderwijs werken aan een perspectief op werk. Inmiddels is er ook een op Zuid-Limburgse schaal georganiseerd samenwerkingsverband opgezet. Hierin bouwen Arcus en Leeuwenborgh, samen met de overheid, sociale instanties en het bedrijfsleven, aan praktijkgerichte en gepersonaliseerde ontwikkeltrajecten voor jongeren die aan de rand van de maatschappij dreigen te komen staan. “De gezamenlijke wil om hier met elkaar aan te werken; dat is absolute winst”, stelt Entree-onderwijsmanager Patrick Pranger van Arcus.

(Foto: Steef Schapers)

Voor de zomer slaagden 76 studenten voor de Entree-opleiding, onder wie Abdi Karim Muridi Sharif (zie foto). Zij hebben nu een mbo niveau 1-diploma. Hiermee kunnen de studenten beginnen aan een niveau 2-opleiding; het traject waarbinnen uiteindelijk een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt kan worden behaald. “De studenten die bij Entree binnenkomen, zijn jongeren zonder VO-diploma en hebben meestal te maken met meervoudige problematiek, waardoor ze dreigen buiten de maatschappij te vallen”, schetst Pranger. “Denk aan problemen in de privésfeer of op sociaal vlak, op cognitief gebied of met hun gezondheid. Voor hen is perspectief op de toekomst krijgen heel belangrijk. Zo’n Entree-diploma maakt deze studenten echt trots.”

Vernieuwend samenwerkingsverband

Hoewel de Entree-opleiding erop gericht is om jongeren via het onderwijs richting de arbeidsmarkt te begeleiden, is het tot aan het eind bewandelen van zo’n dergelijke route, niet voor iedereen weggelegd. “Voor sommige jongeren werkt het bijvoorbeeld niet zo goed als ze de hele tijd klassikaal les moeten volgen”, vertelt Pranger. “Dan kijken we vervolgens samen hoe we zo’n student verder kunnen helpen.”

Hiervoor is het VOORdeel & VERVOLG-programma in het leven geroepen: Een samenwerkingsverband tussen Arcus, Leeuwenborgh, andere onderwijsinstellingen, gemeenten, de Provincie, sociale instanties en werkgevers. Samen ontwikkelen zij trajecten om jongeren via een op de praktijk georiënteerde en persoonlijke benadering, klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. “Via deze samenwerking bouwen we aan een nieuw soort onderwijs”, vertelt Pranger trots. “De eerste pilots lopen al; variërend van nieuwe BBL-trajecten tot op maat gemaakte programma’s.”

Intensieve relatie tussen drie O’s

In Zuid-Limburg staat de arbeidsmarkt hoog op de agenda, als belangrijke factor in de economische ontwikkeling van de regio. Door middel van samenwerking willen overheid, onderwijs en ondernemers een brug slaan tussen de toenemende vraag naar werknemers en het grote aantal mensen dat langs de kant staat. “Alleen door intensievere samenwerking zijn we in staat kansen te pakken”, zei bestuursvoorzitter Jos Kusters van Leeuwenborgh al eerder dit jaar. “Voor een passend antwoord op sociaal-maatschappelijke en economische vraagstukken, is er een intensieve relatie met zowel het onderwijs, met gemeenten en Provincie als het bedrijfsleven en instellingen nodig.”

Leeuwenborgh en Arcus hebben, mede vanwege deze context, al vergevorderde fusieplannen. De samenwerking tussen de twee ROC’s, binnen VOORdeel & VERVOLG, verloopt echter al tot tevredenheid. “In dat programma zijn we als het ware al ‘gefuseerd’”, zegt Pranger met een knipoog. Om vervolgens te benadrukken: “Maar iedereen die betrokken is bij VOORdeel & VERVOLG heeft de houding én de wil om samen te werken. Voor mij is dat tot nu toe het belangrijkste resultaat!”

 

Meer nieuws

 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
 • Career Services Zuyd brengt bedrijven en studenten dichter bij elkaar

  Lees verder...
Pagina 1 / 838