Zuid-Limburgse zorgvernieuwers Qwiek als pioniers onthaald in Oostenrijk

datum: 09-08-2018

In Oostenrijk zien ze de Nederlandse zorg als innovatief voorbeeld. Het Heerlense bedrijf Qwiek is hier mede debet aan. De nationale Oostenrijkse nieuwsomroep besteedde deze maand uitgebreid aandacht aan deze zorginnovators in het programma Zeit im Bild en Aktuell im Österreich, op de ORF; de nationale zender van Oostenrijk. Tevens mocht het team van Qwiek hun Qwiek.up-concept presenteren op een congres in Wenen, voor een publiek bestaande uit alle ministers van Sociale Zaken en Gezondheidszorg van de EU-lidstaten.

Tijdens dit congres vond tevens een ontmoeting plaats tussen commercieel directeur Chris Rameckers, productmanager Steven de Kruijff en de Oostenrijkse minister van Sociale Zaken Beate Hartinger-Klein. Zij kreeg een persoonlijke toelichting op de activiteiten van Qwiek.

Samenwerkingen

Qwiek ontwikkelt zorginnovaties voor senioren op basis van behoeftes die direct van de markt afkomstig zijn. De producten zijn het resultaat van lange ontwikkeltrajecten die samen met zorginstellingen, medewerkers, cliënten en mantelzorgers zijn uitgevoerd. Het bedrijf werkt(e) onder meer samen met Sevagram, Zuyderland, Meander en Vitalis. Qwiek is gevestigd in de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Het bedrijf deed enkele jaren geleden mee aan het traject van MKB Roadmaps, dat werd opgezet met steun van LIOF en Limburg Economic Development.

Belevingsgericht

De Qwiek.up is een zorgondersteunend product, speciaal gemaakt voor de toepassing van belevingsgerichte zorg. Het is een mobiel product dat beelden projecteert op het plafond of op de muur, ondersteund met (rustgevende) muziek. Het product is erop gericht om cliënten enerzijds mentaal te activeren, maar anderzijds ook juist te laten ontspannen wanneer de situatie hierom vraagt.

Meerwaarde

"Het is een toevoeging voor de behandeling van onze patiënten", zegt de directrice van verzorgingstehuis Grazerstrasse in Bruck an der Mur. "Niet alleen voor de directe zorg, maar ook voor onze ergotherapeuten en activiteitenbegeleiders." Ook de medische wereld is enthousiast. "Het zorgt voor betere relaties met familie, vrienden en kennissen", stelt Michael Rainer van de Memory Clinic van het Karl-Landsteinerinstitut in Wenen. "Doordat familieleden bijvoorbeeld foto's van vroeger kunnen projecten met behulp van de Qwiek.up, komen herinneringen terug bij de patiënten. Hierdoor blijft de verbinding met mensen om hen heen, relatief langer bestaan."

Zelfde problematiek

In Oostenrijk wonen ongeveer 130.000 mensen met dementie in de zorghuizen. Deze zorghuizen ervaren dezelfde problematieken als de zorghuizen in Nederland. Alles moet door bezuinigingen strenge regels tegenwoordig sneller, beter en efficiënter. Hierbij worden volgens Qwiek de persoonlijke behoeften en benadering vaak vergeten. Qwiek stelt daarom de cliënt centraal, wat past binnen de visie van belevingsgerichte zorg; een nieuw fenomeen in Oostenrijk.

 

 

 

Meer nieuws

 • Provincie Limburg gaat samenwerking aan met Meet the Youngsters

  Lees verder...
 • 28 maart: Samen in actie voor een sterker mkb tijdens werksessie in Eindhoven

  Lees verder...
 • MKB’ers opgelet: Subsidiekansen om vitaliteit eigen organisatie te stimuleren

  Lees verder...
 • Nedlin klaar voor duurzame toekomst door strategisch plan

  Lees verder...
 • Veel innovatie, forse investeringen en meer banen in Limburg

  Lees verder...
Pagina 1 / 837