Deze nieuwe opleiding in Zuid-Limburg maakt van studenten ondernemers

datum: 05-07-2018

MTA Maastricht-Heerlen is een nieuwe vervolgopleiding in Zuid-Limburg, op universitair niveau. Een zonder het klassieke opleidingstraject, maar juist mét een focus op ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Het doel? Jongeren helpen om te slagen op de voortdurend veranderende arbeidsmarkt en hun potentieel als toekomstige vernieuwers en leiders optimaal te benutten. In september gaan de eerste studenten alvast proeven van wat deze nieuwe opleiding te bieden heeft.

“School was voor mij vooral het voldoen aan verwachtingen van anderen in plaats van mijn eigen dromen te volgen.” Ondernemer Lars Rompen uit Heerlen ziet onderwijs duidelijk anders dan hoe het volgens hem nog altijd wordt aangeboden. “Ik heb vanaf mijn eigen school- en studietijd nagedacht over hoe het onderwijs anders zou kunnen. Een andere manier van leren, ruimte voor ondernemerschap en meer plek voor samenwerking.”

Inspiratie

Dat andere onderwijs probeert Rompen nu vorm te geven. Inspiratie vond hij in het Baskische Mondragon, dat hij leerde kennen via een documentaire op televisie. Vervolgens toog Rompen naar Noord-Spanje en zag met eigen omgeving hoe het onderwijs daar was georganiseerd. “Ik was met een groep Limburgse ondernemers op bezoek bij de Universiteit van Mondragon. De studenten daar kwamen op ons af met visitekaartjes van hun bedrijf. Ze stelden zich voor als ondernemers! Dat had ik nog niet eerder ergens gezien.”

Leren door het te doen

MTA staat voor Mondragon Team Academy; een onderwijsprogramma waarbij studenten vrijwel op de eerste dag van hun opleiding een eigen bedrijf oprichten. De ontwikkeling van dat bedrijf is tevens hun persoonlijke leertraject. “Ze leren werken in teams, trekken naar andere landen en bouwen een business om een onderwerp waar ze passie voor hebben”, legt Rompen uit. “Het is learning by doing: Ze onderzoeken wat ze nodig hebben voor hun bedrijf, vinden uit hoe ze dit kunnen toepassen en gaan vervolgens écht aan de slag. Bovendien zijn het echte bedrijven. Real companies, real clients.”

Onderweg ontwikkelen de studenten vakinhoudelijke kennis, alsmede persoonlijke competenties. Beoordeling vinden binnen groepen plaats, met feedback van zowel de ‘coaches’ van de verschillende bedrijven als van de collega-studenten. De opleiding is van universitair niveau. Na 4 jaar ontvangen de studenten, als ze slagen, een officieel, Europees geaccrediteerd diploma.

Internationaal

MTA Maastricht-Heerlen zal in 2019 starten met het aanbieden van de opleiding vanuit Zuid-Limburg. Tot die tijd kunnen studenten aanhaken op internationale onderwijsprogramma’s waar MTA mee samenwerkt. Zoals bijvoorbeeld de LEINN Bachelor, waarbij studenten op verschillende plekken in de wereld, in 4 jaar tijd, aan hun ondernemerschap kunnen werken én een diploma kunnen halen. In september zullen enkele studenten hiermee beginnen. Tevens biedt MTA ook andere trajecten, zoals de Misfit Academy (voor mensen die binnen het reguliere onderwijssysteem vastlopen in hun ontwikkeling) of de Changemaker Academy (voor professionals die zich willen ontwikkelen op het gebied van innovatie en ondernemerschap).

Meer informatie is te vinden op www.mtaheerlen.nl en www.changemakerlab.nl.

Meer nieuws

 • Maastricht School of Management brengt de regio naar de wereld. En andersom

  Lees verder...
 • Lim­burg gaat inzetten op nog meer con­gres­sen

  Lees verder...
 • Curfs Logistics & Warehouse: ‘Zuid-Limburg is de logistieke hotspot van Europa’

  Lees verder...
 • Indrukwekkende cijfers na 5 jaar Brightlands Maastricht Health Campus

  Lees verder...
 • Het komt: Snel en draadloos internet voor buitengebied Heuvelland

  Lees verder...
Pagina 1 / 836