Met deze ideeën willen studenten Abdij Rolduc vernieuwen

datum: 01-06-2018

Hoe zorgen we voor een slimme, creatieve én haalbare toekomst voor ons (leegstaand) vastgoed, ingebed in ruimtelijke en maatschappelijke context? Die vraag staat jaarlijks centraal tijdens de Week van het Lege Gebouw, waarin HBO-studenten creatieve ideeën ontwikkelen voor de invulling van leegstaande panden. Onderwerp van de editie-2018? De Abdij Rolduc in Kerkrade.

De abdij is een historisch gebouw - religieus erfgoed - van bijna vijfduizend vierkante meter, bestaande uit meerdere verdiepingen. Hoe zou dit gebouw een nieuwe bestemming kunnen krijgen, in een omgeving waarin bevolkingskrimp een belangrijke rol speelt? Zes teams bestaande uit studenten van verschillende opleidingen van Zuyd Hogeschool en uit de rest van het land, hebben zich gedurende vijf dagen intensief gebogen over deze opgave.

Experts

De studenten waren met name afkomstig van de opleidingen Erfgoedstudies, Architectuur, Bouwkunde, Facility Management en Gezondheidszorg. Ze werden begeleid door docenten en onderzoekers van de Vrije Universiteit, Haagse Hogeschool, de Reinwardt Academie, Hogeschool van Amsterdam en Zuyd Hogeschool. Inspiratie werd verder aangereikt in de vorm van meetings en lezingen door experts, onder wie gouverneur Theo Bovens en hotelier Camille Oostwegel.

Verschillende ideeën

De studenten kwamen met ideeën voor o.a. een ‘Volksklooster’ (een plek voor bezinning en en verwondering), een ‘broedplaats’ (een combinatie tussen horeca en urban farming), de ‘ambachtelijke abdij’ (bedrijvigheid en winkels gecombineerd met oude ambachten) en een ‘abdijbier-experience’.

Kansen

Niet alleen Limburgse studenten deden mee aan de Week; ook studenten van de Provincie behoorden tot de deelnemers. Zij verbaasden zich over de pracht van de Abdij Rolduc en de kansen die Zuid-Limburg biedt. "Zij vinden dat wij in Zuid-Limburg helemaal niet zo negatief hoeven te doen", beschrijft docent lector Paul de Boer (Zuyd) de reactie van de niet-Limburgse studenten. "Zij zien Limburg, juist vanwege de ruimte die er is en de mooie natuur, als een omgeving die heel kansrijk is en die inspireert tot nieuwe ideeën."

Eventueel vervolg

De directie van Rolduc ziet in de door de studenten aangedragen voorstellen aanknopingspunten om een vervolg aan het evenement te geven. De organisatoren van de Week van het Lege Gebouw 2018 gaan de komende weken met de directie van Rolduc om de tafel om vervolgacties te bespreken. “De studenten zijn niet alleen uitgegaan van het gebouw, maar hebben gedacht vanuit de mensen”, aldus directeur Harrie Van Beers.

De 2018-editie van De Week van het Lege Gebouw werd mede mogelijk gemaakt door Rolduc, Gemeente Kerkrade, Provincie Limburg, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Zuyd Hogeschool.

Meer nieuws

 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
 • Ondernemersfonds Heerlen denkt collectief: ‘Bijvoorbeeld personeel met elkaar delen’

  Lees verder...
Pagina 1 / 839