MijnIBDCoach (MUMC+) genomineerd voor Zinnige Zorg Award

datum: 11-05-2018

Artsen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum ontwikkelden samen met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum, St. Antonius ziekenhuis en het Zuyderland Medisch Centrum een persoonlijke digitale omgeving en bijbehorende app voor patiënten met chronische darmziekten. Om complicaties van deze ziekte te voorkomen is voortdurende monitoring vereist. Door gebruik van de MijnIBDcoach wordt communicatie met het ziekenhuis eenvoudiger en hoeven patiënten minder vaak op controlebezoek. De patiënt krijgt zelf de regie in eigen handen en tegelijkertijd wordt de ziekte beter onder controle gehouden. MijnIBDcoach heeft als resultaat dat deze patiënten tot 50% minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. En tot 40% minder vaak in een polikliniek komen dan daarvoor. De digitale tool MijnIBDCoach is één van de genomineerde initiatieven voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ.  Stemmen kan tot en met 27 mei.

De Zinnige Zorg Award wordt jaarlijks door VGZ uitgereikt aan initiatieven die de gezondheidszorg verbeteren en duurzamer maken. MijnIBDCoach is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een chronische darmaandoening. De tool is inmiddels effectief gebleken en heeft als resultaat dat deze patiënten tot 50 procent minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen en tot 40 procent minder vaak in een polikliniek komen dan voorheen.

"We kunnen de ziekte heel goed monitoren zonder dat patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen", zegt MDL-arts dr. Marieke Pierik van het Maastricht UMC+. Tineke Markus, voorzitter van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), vult aan: "Je hebt zelf als patiënt veel meer de regie in handen." Vicky Cruts heeft de aandoening colitis ulcerosa en maakt gebruik van de ehealth-toepassing: "Het werkt gewoon. De ziekte is chronisch en gaat niet weg, maar het kan wel makkelijker en draaglijker worden gemaakt. Je staat er niet meer alleen voor."

Zie ook: MijnIBDCoach 

Meer nieuws

 • Limburgs actieplan: Grotere baankansen door in­zicht op vaar­dig­he­den

  Lees verder...
 • Jo Cortenraedt: ‘Mooie bedrijven maken ook deel uit van het goede leven’

  Lees verder...
 • MKB’ers opgelet: OPZuid biedt kennis én subsidie voor versnelde innovatie

  Lees verder...
 • Wij zijn Valkenburg bundelt toeristisch aanbod en verbindt ondernemers

  Lees verder...
 • "Innovatie MKB zou gebaat zijn bij meer oriëntatie naar buiten toe"

  Lees verder...
Pagina 1 / 829