Het juiste beeld op precies het juiste moment

datum: 06-05-2018

Wat hebben een sporter, revalidatiearts, chirurg en docent met elkaar gemeen? Allemaal maken ze in toenemende mate gebruik van beeldmateriaal. Om sportprestaties, patiëntmonitoring, operatie of lessen te beoordelen en analyseren, om snel compilaties te maken of leuke of leerzame filmpjes te delen via sociale media. Met alle technologische middelen van vandaag de dag is kwalitatieve beeldopnamen maken geen kunst meer. Wat wél lastig is, is dat ene mooie of belangrijke moment snel terugvinden, zonder het hele (vaak omvangrijke) bestand te moeten door ploeteren. iPlay, ontwikkeld door PCiD gevestigd bij Qeske in Kerkrade biedt een oplossing.

 

Het principe is eigenlijk eenvoudig,” legt projectleider Anja de Bruin uit. “Stel, je maakt beeldopnamen van een bepaalde activiteit en er doet zich een bijzonder moment voor. Door eenvoudig te tikken op je smartwatch of telefoon, wordt dat moment gemarkeerd, we noemen dat ‘taggen’. Dankzij deze tag weet je later precies waar het fragment zich bevindt. We sluiten hiermee aan bij de behoefte van personen, zorgverleners of teams om de voor hen belangrijkste momenten just-in-time en autonoom te filmen en beheren, en achteraf eenvoudig te analyseren. Door vooraf een slimme profielkeuze te maken wordt het vastleggen van de juiste informatie veel eenvoudiger. Een volleybalcoach heeft behoefte aan andere specifieke informatie dan een zorgverlener die samen met patiënten aan hun revalidatie werkt. Slimme techniek, zoals slow motion, herkenningsalgoritmen helpen bovendien om opgeslagen informatie op te waarderen."

Leisure, zorg en onderwijs

Het concept iPlay bestaat uit (bestaande) camera’s, een tag-device (smartphone of smartwatch) en speciaal ontwikkelde software. Het prototype werd ontwikkeld door PCiD, in eerste instantie vooral met de leisurebranche in het achterhoofd. “Maar ook andere sectoren zoals zorg en onderwijs hebben behoefte aan dit soort systemen die eenvoudig op maat te maken zijn,” aldus Anja. “PCiD en andere partners in dit project, willen hierop inspelen door iPlay verder te ontwikkelen tot een volwassen platform (wePlay) dat veel breder toepasbaar is. Met een voucher van Economische Samenwerking Zuid-Limburg wordt daar momenteel aan gewerkt.”

Playing for success

“Van de eerste versie van het prototype is inmiddels een mobiele versie gemaakt. Dat heeft ons in de gelegenheid gesteld het bij verschillende gebruiksgroepen te testen. Bijvoorbeeld bij Playing for Succes, een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar waarbij het om sociaal-emotionele redenen op school even minder lekker loopt. Playing for Success draagt bij aan een betere motivatie en meer zelfvertrouwen waardoor de schoolprestaties beter worden. De kinderen filmden zichzelf  bij activiteiten en door het taggen van “coole” momenten konden zij deze beelden terugzien, dit is als het ware een ‘wow-moment’ dat een boost voor hun zelfvertrouwen betekent. Tevens is iPlay getest in de revalidatie, tijdens gymlessen en bij simulaties van operaties waar het van toegevoegde waarde is voor monitoring en evaluatiedoeleinden. Inmiddels hebben we de wensen en behoeften van verschillende doelgroepen goed in kaart gebracht, wat een goede basis biedt voor de verdere ontwikkeling. We zijn nu in elk geval al zover dat we weten dat het concept technisch haalbaar is. De volgende stap is te onderzoeken of we een start-up kunnen oprichten waarin dit verder wordt uitgewerkt.”

Leer- en ontwikkel community Qeske

Het concept is uniek, daarvan is Anja de Bruin overtuigd. “Op dit moment zijn er nog geen echte alternatieven voorhanden. Ook uniek is de manier waarop dit nieuwe concept tot stand komt, namelijk in de duurzame community van Qeske in Kerkrade. In dit initiatief van ondernemer Paul Crutzen werken (zorg)professionals, academici, technici, mkb’ers, mbo- en hbo-studenten en het voortgezet onderwijs aan het creëren van nieuwe innovatieve concepten en producten voor de zorg.” Ook Anja maakt met haar eigen bedrijf An deel uit van de Qeske-community. “Het voordeel van werken bij Qeske is dat we niet op voorhand afgebakenen wat van wie is. We kijken vooral naar de toegevoegde waarde voor de maatschappij en werken samen aan oplossingen die werken. iPlay/wePlay zou zo maar eens zo’n innovatieve oplossing kunnen worden.”

Meer nieuws

 • Limburgs actieplan: Grotere baankansen door in­zicht op vaar­dig­he­den

  Lees verder...
 • Jo Cortenraedt: ‘Mooie bedrijven maken ook deel uit van het goede leven’

  Lees verder...
 • MKB’ers opgelet: OPZuid biedt kennis én subsidie voor versnelde innovatie

  Lees verder...
 • Wij zijn Valkenburg bundelt toeristisch aanbod en verbindt ondernemers

  Lees verder...
 • "Innovatie MKB zou gebaat zijn bij meer oriëntatie naar buiten toe"

  Lees verder...
Pagina 1 / 829