Snuffelen aan techniek... Girls only!

datum: 14-04-2018

Op donderdag 12 april was het weer Girlsday, het jaarlijks evenement waarop meisjes kennismaken met techniek. In het Center Court op de Brightlands Chemelot Campus namen zo’n 150 meisjes van middelbare scholen in Zuid-Limburg deel aan activiteiten zoals onder meer moleculair koken, lipgloss maken, een VR-game, logistiek programmeren, een maintenance-activiteit en het ontdekkingsspel Future4U.  Bovendien maakten ze kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. De meisjes werden gedurende de dag begeleid door 25 rolmodellen.

Girlsday is een initiatief van VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, en heeft als doel meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Onder meisjes zijn bèta-opleidingen vaak minder bekend en meisjes hebben bovendien vaak een onjuist beeld van een technisch beroep (vies, saai). Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren om dat beeld te veranderen. In Limburg werd Girlsday o.a. georganiseerd door Jet-Net en Procestechniek en Maintenance Limburg. De leerlingen zijn eerste of tweedejaars vmbo-tl, havo en vwo. Ze moeten nog een keuze maken voor hun vakkenpakket. Via Girlsday wordt geprobeerd een beetje invloed op hun keuze uit te oefenen, zodat ze een bètaprofiel in elk geval overwegen.

De deelnemende organisaties en bedrijven zijn DSM, USG, OCI Nitrogen, SABIC, Arlanxeo, Sitech Services BV, Royal Haskoning DHV, OTIB, Goflex, CHILL, Celanese, C3, Continium Discovery. De deelnemende scholen zijn Trevianum, Graaf Huyn College, Porta Mosana, Sophianum, DaCapo en Sintermeerten.

Ook Zuyd deed mee aan Girlsday

De opleidingen Applied Science, Biometrie|Mens en Techniek, Built Environment, Engineering en ICT organiseerden dit jaar ook weer gezamenlijk Girlsday voor 120 meisjes van 2-havo en 2-vwo van het Charlemagne College en Connect college.  De meisjes hebben badzout gemaakt, 3D geprint, hun eigen gebouwde omgeving ontworpen, metingen gedaan aan hart/longen/spieren en leren programmeren. Zuyd hoopt hiermee met haar vele technisch georiënteerde opleidingen de meisjes te inspireren en enthousiast te maken voor de technische vakgebieden.

Meer nieuws

 • Provincie Limburg gaat samenwerking aan met Meet the Youngsters

  Lees verder...
 • 28 maart: Samen in actie voor een sterker mkb tijdens werksessie in Eindhoven

  Lees verder...
 • MKB’ers opgelet: Subsidiekansen om vitaliteit eigen organisatie te stimuleren

  Lees verder...
 • Nedlin klaar voor duurzame toekomst door strategisch plan

  Lees verder...
 • Veel innovatie, forse investeringen en meer banen in Limburg

  Lees verder...
Pagina 1 / 837