Grensverleggend samenwerken in de euregio met Hyperegio

datum: 12-04-2018

Voor veel MKB ondernemers in Limburg is het samenwerken en netwerken over de grenzen geen vanzelfsprekendheid. Ook hebben zij vaak geen goed beeld van de ondersteuningsmogelijkheden die er binnen de Euregio zijn. Hoe vind je nu de juiste partner aan de andere zijde van de grens en hoe weet je welke onderwijsinstellingen jouw bedrijf kunnen ondersteunen met hun kennis en inzicht. Dat is voor een gemiddelde ondernemer onbekend terrein maar het is ook heel moeilijk voor een ondernemer om hier een eenduidig en helder beeld van te krijgen.

Binnen de Euregio is Hyperegio opgericht; een samenwerkingsverband dat de ondernemers hierover wil informeren én wil ondersteunen. Dit gebeurt door gerichte activiteiten rondom drie thema’s: Human Resources (uitwisseling vakmensen), Business to Science (Innovatie- en technologietransfer) en Business to Business (samenwerking tussen bedrijven). Vanuit Interreg wordt hier, binnen een looptijd van 36 maanden, meer dan 9 miljoen euro voor uitgetrokken. Deze thema’s zijn ondergebracht in drie programma’s: Human Resource onder EarlyTech, Business to Science onder BusyBee en Business to Business onder Innovation2Market (I2M).

In 2018 zal binnen deze programma’s een groot aantal evenementen worden georganiseerd waarin bedrijven geïnformeerd worden over de mogelijkheden over de grens. Er zijn businessmanagers benoemd die de bedrijven hierin op individueel niveau kunnen ondersteunen.

Business to Business voucher

LIOF maakt onderdeel uit van dit samenwerkingsverband en richt zich vooral op het stimuleren van de grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven onder de noemer Innovation2Market. Hier is ook een interessant financieel instrument aan gekoppeld: de Business to Business voucher. Met deze voucher kan de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling gestimuleerd worden. De voucher heeft een waarde van 6.000 euro. Voorwaarde is dat hieraan deelgenomen wordt door minimaal twee MKB bedrijven uit verschillende landen van de Euregio.

De eerste voucher binnen dit traject is al uitgegeven. Het gaat hier om een samenwerkingsverband tussen Hightech Ceram Dr. Steinmann und Partner en Sirris: gezamenlijk hebben zij de eerste pogingen ondernomen om hoogwaardige keramieksoorten met behulp van 3D printing te vervaardigen.

Binnenkort volgt meer informatie over de events die vanuit Limburg binnen I2M worden georganiseerd en waarin u als Limburgse ondernemer verder geïnformeerd wordt over de mogelijkheden over de grens. Deze events richten zich met name op Smart Manufacturing en Smart Logistics. Tijdens deze events kunt u ook al in contact treden met bedrijven over de grens en hoort u inspirerende ondernemersverhalen.

Wilt u nu al weten of wat voor uw bedrijf de mogelijkheden en kansen zijn om samen te werken over de grens en zou u een gesprek hierover willen voeren? Neem dan contact op Rob Bimmel of Jorg van der Meij, die vanuit LIOF als business managers zijn aangesteld. 
Rob Bimmel: telefoon 06-53267345 of mail rob.bimmel@liof.nl
Jorg van der Meij: telefoon 06-21313004 of mail jorg.vander.meij@liof.nl
Of u kijkt voor meer informatie op: www.hyperegio.eu

Bron: LIOF 

Meer nieuws

 • Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

  Lees verder...
 • Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

  Lees verder...
 • Erasmus Young Entrepreneurs Program biedt kansen voor jonge ondernemers

  Lees verder...
 • Luc Verburgh (Zuyd): ‘We moeten samenwerken rondom thema’s die jonge mensen belangrijk vinden’

  Lees verder...
 • Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

  Lees verder...
Pagina 1 / 833