Zuyd Hogeschool introduceert 120 meisjes in werelden van techniek

datum: 12-04-2018

De technische, bèta en ICT-opleidingen van Zuyd Hogeschool openen tijdens Girlsday 2018 op 12 april hun deuren voor 120 meisjes van het Charlemagne College uit Landgraaf en het Connect College uit Echt om hen kennis te laten maken met de werelden van de techniek. 

 

Techniek in de volle breedte voor meisjes

De opleidingen Applied Science, Biometrie|Mens en Techniek, Built Environment, Engineering en ICT organiseren ook dit jaar gezamenlijk Girlsday voor 120 meisjes van het Charlemagne College en Connect college. De meisjes van 2-havo en 2-vwo zullen in kleinere groepen de mogelijkheden van de verschillende werelden binnen de techniek ontdekken. Zo zullen ze badzout maken, 3D-printen, hun eigen gebouwde omgeving ontwerpen, metingen doen aan hart/longen/spieren en leren programmeren. Zuyd hoopt hiermee met haar vele technisch georiënteerde opleidingen de meisjes te inspireren en enthousiast te maken voor de technische vakgebieden. Dit is hard nodig, want het percentage vrouwen in technische opleidingen en beroepen is nog steeds onder de maat.

Girlsday

Aan het landelijke evenement Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven verspreid over het hele land. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven, onderwijsinstellingen en technische afdelingen van organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden.

Meer meisjes in de techniek

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT. Girlsday 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.

Landelijke Kick-off met minister Van Engelshoven

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent op donderdag 12 april samen met 75 meisjes Girlsday 2018. Zij doen dit met hulp van een HoloLens. Na dit sein starten in het hele land Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven of instellingen. De Kick-off is dit jaar bij bouwbedrijf BAM bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De meisjes ontwerpen hier een school met de nieuwste BIM-technologie en zien hoe de HoloLens, een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie, in de bouw wordt gebruikt voor digitale werkinstructies. Ook leren de meisjes over andere technologische innovaties in de bouw zoals zelfhelend beton, duurzame energiewegen en de inzet van drones. En zij gaan glasvezel lassen.

 

Meer nieuws

 • Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

  Lees verder...
 • Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

  Lees verder...
 • Erasmus Young Entrepreneurs Program biedt kansen voor jonge ondernemers

  Lees verder...
 • Luc Verburgh (Zuyd): ‘We moeten samenwerken rondom thema’s die jonge mensen belangrijk vinden’

  Lees verder...
 • Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

  Lees verder...
Pagina 1 / 833