Euregio ís Smart Automotive Region (komt dat zien!)

datum: 23-03-2018

De Euregio Maas-Rijn beschikt over een krachtig automotive cluster. Aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens zijn diverse wereldwijd gerenommeerde kennisinstituten, ontwikkelingslaboratoria en productiebedrijven gevestigd. Ze presenteren zich nu (voor het eerst!) gezamenlijk tijdens Limburg Unlimited op 28 en 29 maart a.s. als ‘Smart Automotive Region’. Als voorproefje nemen we een kijkje over de grens bij CAR e.V,; belangenbehartiger en netwerk-organisatie van de automotive-sector in de euregio. Prof. dr. Thilo Röth, voorzitter Raad van Bestuur vertelt over het belang van automotive voor de regio en de rol van CAR e.V. daarin.

Het belang van de automotive voor economische groei en ontwikkeling wordt steeds nadrukkelijker erkend. Zowel in Zuid-Limburg als net over de grens. Noord-Rijn Westfalen heeft Urban Mobility en e-mobility als speerpunten benoemd en Aken is volop bij deze ontwikkelingen betrokken. In Aken bevinden zich bovendien de RWTH en Fraunhofer met diverse onderzoeksinstituten die zich bezighouden met automotive en mobiliteit. Dr. Thilo Röth: “De euregio is enerzijds toonaangevend op het gebied van klassieke voertuigbouw, anderzijds zijn hier vooral innovatieve leveranciers voor de automobielindustrie gevestigd. In Aken, maar eigenlijk in de hele euregio, werken veel partijen aan de voertuigconcepten en mobiliteit van de toekomst (autonoom, elektrisch, gedeeld, verbonden).”

Al meer dan 50 Duitse én Zuid-Limburgse bedrijven

CAR e.V, staat voor: Competence Center Automotive regio Aken/Euregio Maas-Rijn. Doel van de organisatie is de reputatie van de (eu)regio als competentiecentrum voor de automotive zowel regionaal, bovenregionaal als internationaal te versterken. “Car e.V. is in 2001 ontstaan, als initiatief van de toenmalige burgemeester van Aken, Continental AG en de Aachen werkgeversvereniging VUV. Vandaag de dag zijn al zo’n 50 bedrijven en onderzoeksinstituten van RWTH en Fraunhofer lid van Car e.V. Dat aantal groeit nog steeds. Inmiddels hebben zich ook al diverse Zuid-Limburgse bedrijven aangesloten, AFTC, Intertek en MTB,” aldus Dr. Röth.

Netwerken en profileren automotive-sector

“CAR E.v. is een netwerkorganisatie,” vervolgt hij. “Wij brengen partijen uit het bedrijfsleven, onderzoek, samenleving en politiek bij elkaar om samen te innoveren en de verbinding te leggen tussen wetenschappelijk onderzoek en industriële toepassingen. Dat doen we door gezamenlijke onderzoeksprojecten te initiëren, door deel te nemen aan nationale en grensoverschrijdende projecten rond automobieltechnologie en mobiliteit en door onze leden te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun zakelijke relaties. Daarnaast organiseren wij speciale evenementen, symposia en netwerkbijeenkomsten voor onze leden en eventuele interessante samenwerkingspartners.” Profilering van de automotive-branche en de werkgevers is nóg een taak van CAR e.V.  “Via ons initiatief ‘Jobcoaching’ ondersteunen we de werkgevers bij de werving van gekwalificeerd personeel,” aldus de RvB-voorzitter.

Focus op Zuid-Limburg

CAR e.V, ziet zichzelf nadrukkelijk als een euregionaal netwerk. “We hebben dat al in onze naam verankerd. We zijn momenteel druk bezig met euregionale activiteiten met een focus op Zuid-Limburg. De samenwerking met LED rond Limburg Unlimited past hier perfect in.” Dr. Thilo Röth geeft aan trots te zijn dat nu, samen met LED, een groot aantal bedrijven uit de Euregio bereid is gevonden zich op de gezamenlijke ‘Smart Automotive Region’ stand te presenteren. Ik ben er van overtuigd dat dit een belangrijk stap is in het verder vormgeven van de Euregio-gedachte. Zo kunnen we de samenwerking binnen de automotive-industrie verder versterken. Limburg Unlimited biedt hiervoor een uitstekend platform. Op onze stand is veel te zien en te ontdekken. Dit is pas een eerste stap. We kijken uit naar verdere samenwerking met LED en vele partners uit de automobielsector.

Smart Automotive Region op Limburg Unlimited

De volgende bedrijven en instituten presenteren zich op de Smart Automotive Region-stand tijdens Limburg Unlimited: AFTC (tape), Eurocarbon (lichtgewicht onderdelen), Intertek (technische analyses en testing), Lightyear (ontwikkeling compleet nieuwe elektrische auto), Claut (circulaire economie in automotive) & Stichting Limburg Elektrisch, Polyscope (engineering plastics), DSM (Engeneering Plastics), Brightlands Materials Center, VDL Nedcar (autoproductie MINI en BMW, met name gericht op personeelswerving), Ceracarbon (composietent), Punch Powertrain (aandrijving), Institut fur Kraftfahrzeuge (RWTH), Imperia (voertuigontwikkeling) Aachen & FEV (aandrijving) Aachen, Isatec (engineering oa waterstof) en Enviro Aachen, Sekisui (PVB-film in voorruit). In de stand zijn daarnaast de waterstofauto van Toyoto, FUZE van Zuyd Hogeschool (3d-geprinte elektrische auto), een motorfiets met voorvork van Ceracarbon en een zelfrijdende auto te bewonderen.

Tijdens Limburg Unlimited vindt tevens het Smart Automotive Seminar plaats. Aanmelden kan via:info@ledbrainport.nl

Kijk voor meer info over CAR e.V. en leden op www.car-aachen.de en voor programma en informatie over Limburg Unlimited op Limburg Unlimited.

Limburg Unlimited is GRATIS te bezoeken.

 

 

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839