Ondernemen over de grens: gewoon doen.

datum: 09-03-2018

“Ondernemen over de grens is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Het lijkt op het knopen van een stropdas, als je het maar vaak genoeg doet dan gaat het eigenlijk vanzelf.” Zo vatte wethouder Peter Salden van Onderbanken de bijeenkomst over Grenzeloos Ondernemen, vorige week maandag in Sittard, samen. De ondernemers in de zaal kwamen met tal van voorbeelden waaruit bleek dat er volop zakelijke kansen zijn aan de ander kant van de grens. Het was een enthousiasmerende avond, want veel ondernemers meldden zich aan voor een follow-up-workshop. 

De avond werd georganiseerd door de gemeenten Sittard-Geleen, Nuth, Schinnen en Onderbanken geïnspireerd door een succesvolle pilot in Eijsden-Margraten vorig jaar.

Drie ondernemers verzorgden de aftrap. Jos Gilissen van Flexpoint vertelde hoe zij ooit in Hasselt begonnen. “De makelaar bood ons een mooi pand aan om te huren. Prima zei ik, maar dan moet je ons ook aan een goede contactpersoon helpen die de lokale markt kent, anders begonnen we er niet aan”. Evert Hoiting van Advance Communications wees vooral op de culturele verschillen: “Het begint bij taalgebruik, wij gaan een avondje naar de bioscoop, de Belg gaat naar de cinema.” Erik Joosten van Arion bouwde zijn nieuwe kantoor op Avantis pal op de grens: “Dat heeft mij veel hoofdbrekens en extra investeringen gekost, maar het is de moeite waard. Het is toch te gek dat wij privé in het weekend makkelijk de grens over trekken, maar op maandagochtend is de grens opeens een barrière. Onzin, gewoon doen.” Dergelijke voorbeelden riepen de nodige reacties op van de circa 50 ondernemers in de zaal. Velen deden al zaken over de grens, anderen waren het stellig van plan. De slotsom was: er liggen veel kansen, ga het gewoon doen, maar pak het wel gestructureerd aan.

Armand Vliegen hield een inleiding waaruit bleek welke aspecten er bij grenzeloos ondernemen aan bod komen: juridisch/fisclaal, strategie, organisatie & HR, netwerken & instanties en marketing & PR. Dat zijn ook de thema’s van de (gratis) workshops die, dankzij de ondersteuning van LED, worden aangeboden aan belangstellende ondernemers. Binnenkort worden de data bekend gemaakt van soortgelijke avonden voor de gemeenten Meerssen, Beek en Stein en voor de gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

 

Meer nieuws

 • Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

  Lees verder...
 • Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

  Lees verder...
 • Erasmus Young Entrepreneurs Program biedt kansen voor jonge ondernemers

  Lees verder...
 • Luc Verburgh (Zuyd): ‘We moeten samenwerken rondom thema’s die jonge mensen belangrijk vinden’

  Lees verder...
 • Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

  Lees verder...
Pagina 1 / 833