50 jaar Bedrijfseconomie Zuyd Hogeschool én volop baankansen voor afgestudeerden

datum: 08-03-2018

Vacatures voor financieel specialisten blijken ook in Limburg steeds moeilijker te vervullen door het bedrijfsleven, vooral vacatures op hbo- en wo-niveau. Dit blijkt uit een inventarisatie door de opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy van Zuyd Hogeschool en uit gegevens van het UWV. Bovendien blijkt dat, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, het beroep van accountant en controller niet verdwijnt maar verandert. De opleiding Bedrijfseconomie – voorheen onderdeel van de HEAO Sittard – viert donderdag 8 maart haar 50-jarig bestaan.
 

In 2017 werden ruim 1.300 vacatures voor financieel specialisten bij het UWV aangemeld, 28% meer dan in 2016. De groei ligt hiermee iets hoger dan landelijk (26%). Meer dan driekwart van de vacatures gaat uit van een opleiding op minimaal hbo-niveau. Veel vraag gaat uit naar (assistent-)controllers en (assistent)boekhouders. De opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy van Zuyd zien een vergelijkbare trend. “We zien dat al vanaf het tweede jaar aan onze studenten getrokken wordt door bedrijven,” zegt Annemie Jongen, teamleider Bedrijfseconomie bij Zuyd. Dat de arbeidsmarkt krap is blijkt ook uit de afgestudeerden: “Van de laatste lichting afgestudeerden is iedereen aan de slag: of men is direct aan het werk gegaan binnen het vakgebied of men studeert door”.  


Functie-inhoud verandert, vooruitzichten positief


De groei lijkt structureel. ‘De arbeidsmarkt voor hoger opgeleide financieel specialisten ziet er de komende jaren, afhankelijk van soort functie, redelijk tot goed uit. Wel zijn de beroepen aan verandering onderhevig. Zo gaan adviesvaardigheden en communicatieve vaardigheden een steeds belangrijkere rol spelen,’ stelt het UWV. Dr. Martijn Zoet, lector ‘Optimaliseren Kennisintensieve Bedrijfsprocessen’ bij Zuyd onderschrijft de veranderende functie van, bijvoorbeeld, de accountant. “Wat wij als Zuyd zien is dat de zogenaamde soft skills inderdaad belangrijker worden. Maar ook zien we dat technologieën als proces mining en blockchain steeds meer geïntegreerd worden in de accountancy. Zowel in het beroep als in ons onderwijs. De student van nu ontwikkelt zich dieper en breder dan de student van tien of vijftien jaar geleden.”


50-jarig bestaan en nieuwe naam 


De viering van het vijftigjarig bestaan van de opleiding Bedrijfseconomie vindt plaats tijdens ‘Upgrade – Smart Business’, een evenement rondom het thema Ondernemerschap en Data Intelligence in het Ligne-gebouw in Sittard. De opleiding is in september 1967 opgericht en vormde samen met Commerciële Economie en de Economisch Juridische opleiding dé HEAO SIttard. Sittard werd gekozen als thuisbasis om nieuwe bedrijvigheid in de provincie te stimuleren. De mijnsluiting speelde in die periode een grote rol, DSM had een belangrijke rol bij de oorspronkelijke opzet van de opleiding. De driejarige opleiding Bedrijfseconomie groeide en bloeide. Bedrijven hadden behoefte aan opgeleiden die niet academisch zijn (te theoretisch), maar toch wat meer in de mars hebben dan de handelsschool. Deze inhaalvraag bleef tot in de 80‘er jaren een stevige motor voor de beroepsperspectieven van afgestudeerden. Per 1 september 2018 gaat de opleiding Bedrijfseconomie verder onder de naam Finance & Control.

Meer nieuws

 • Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

  Lees verder...
 • Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

  Lees verder...
 • Erasmus Young Entrepreneurs Program biedt kansen voor jonge ondernemers

  Lees verder...
 • Luc Verburgh (Zuyd): ‘We moeten samenwerken rondom thema’s die jonge mensen belangrijk vinden’

  Lees verder...
 • Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

  Lees verder...
Pagina 1 / 833