Zo werkt innovatie: waarvoor kun je een lantaarnpaal zoal gebruiken?

datum: 04-03-2018

Wat is eigenlijk de functie van een lantaarnpaal? ‘Licht geven’, is het voor de hand liggende antwoord. Maar een lantaarnpaal heeft mogelijk veel meer te bieden. Door er functionaliteiten aan toe te voegen, zou het object in plaats van kostenpost zomaar eens geld kunnen gaan opleveren. In de Versnellingstafel ‘Leds go for the best’ van ondernemer Raymond Danklof is hierover intensief gediscussieerd. Met interessante en verrassende uitkomsten die voor alle deelnemers smaken naar meer, zo bleek tijdens de slotbijeenkomst van De Limburgse Versnellingstafels waar de resultaten werden gepresenteerd.  

“Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om de lantaarnpaal als vertrekpunt te nemen. En aanvankelijk ging het er ook niet over,” vertelt innovatiecoach Marc Yzer en begeleider van deze versnellingstafel. “Maar dat is nu net het leuke van een Versnellingstafel. Door samen met mensen uit verschillende disciplines een probleem bij de kop te pakken, kom je tot snel tot nieuwe inzichten en op nieuwe ideeën. Dat gebeurde ook dit keer weer.”

Versterken van al beschikbare middelen

Raymond Danklof heeft een goed lopend bedrijf (LEds go for the best) dat zeer hoogwaardige intelligente LED-verlichting levert voor binnen en buiten. Met behulp van de Versnellingstafel zocht Raymond samenwerking met nieuwe partners om samen nieuwe producten en markten te ontwikkelen. Marc Yzer: “Raymond had dus vooral behoefte om samen met anderen sales te vergroten. De deelnemers van de Versnellingstafel zagen hierin echter onvoldoende toegevoegde waarde voor zichzelf weggelegd. Door toepassing van de methodiek ‘Effectuation’, waarbij je uitgaat van het versterken van de middelen en mensen die je al ter beschikking hebt, ontstond een interessante nieuwe discussie die zorgde voor een prachtige wending in de gesprekken.”

Méér dan licht

Een analyse van de sterke punten van Leds go for the best was snel gemaakt. “Het bedrijf levert high-end nicheproducten, heeft exclusiviteit voor de Benelux voor hoogwaardige Finse LED-armaturen, beschikt over veel kennis en expertise op het gebied van intelligente LED-verlichting plus de flexibiliteit om samen met de leverancier snel te schakelen op elke klantvraag. Vanuit deze sterkten kwamen we er ook achter dat Raymond met zijn bedrijf een additionele module kan leveren die op elke lantaarnpaal kan worden geïntegreerd. Van daaruit zijn we gaan kijken hoe we de functie van de lantaarnpaal zouden kunnen veranderen. We zijn als het ware gaan filosoferen over ‘wat kun je allemaal doen met een lantaarnpaal als we daar de eerder genoemde module aan toevoegen?’ Daar kwamen hele creatieve ideeën uit naar voren. Ideeën die zijn genoemd zijn bijvoorbeeld: integreren van sensoren voor het meten van luchtvervuiling, ingebouwde camera’s, 5G zendmast, verzamelen van big data (bijvoorbeeld verkeersstromen meten) en nog veel meer.”

De infrastructuur is er al


“Het mooie aan lantaarnpalen is dat ze al overal in Nederland (en daarbuiten) staan. De infrastructuur is er dus al, compleet met energievoorziening. Tel daarbij op dat Led’s go for the best al samenwerkt met een partner die de softwaremodules levert voor de slimme LED-verlichting. Modules die, behalve voor het inregelen van licht, ook voor allerlei andere toepassingen kunnen worden ingezet. In het vervolg op de Versnellingstafel gaan we mogelijke toepassingen verder concretiseren en business proposities ontwikkelen waarmee we de markt op gaan.” “Normaal gesproken kost een lantaarnpaal alleen maar geld,” besluit Marc Yzer. “Door er functionaliteiten aan toe te voegen, zou het wel eens een bron van inkomsten kunnen worden. We gaan dus verder werken aan de toekomst van licht.”

Andere Versnellingstafels

Tijdens het slotevent van de Limburgse Versnellingstafel brachten ook de vier andere tafels verslag uit van hun ervaringen: De Garderobemanager van John Janssen, Maerdeau van Alex en Naomi Vrinzen, De rolstoel op z’n kop van Timo Widdershoven de Groene Tegel van Coen Wijnhoven en CO-Workspace van Nicole Ehlers.

 

 

 

Meer nieuws

 • Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

  Lees verder...
 • Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

  Lees verder...
 • Erasmus Young Entrepreneurs Program biedt kansen voor jonge ondernemers

  Lees verder...
 • Luc Verburgh (Zuyd): ‘We moeten samenwerken rondom thema’s die jonge mensen belangrijk vinden’

  Lees verder...
 • Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

  Lees verder...
Pagina 1 / 833