Regio wint aan aantrekkingskracht dankzij excellent internationaal onderwijs

datum: 21-01-2018

Zuid-Limburg wil een economische topregio zijn van internationale allure. Om hoog opgeleide kenniswerkers aan te trekken, is excellent internationaal onderwijs een absolute voorwaarde. Met het United World College Maastricht (UWCM) beschikt Zuid-Limburg over een school met een grote aantrekkingskracht. Sommige ouders kiezen zelfs speciaal voor de (eu)regio, vanwege de aanwezigheid van het UWC. Wereldwijd zijn er slechts 17 UWC’s, waarvan één in Nederland. Na jaren van opbouw en groei zet het UWC Maastricht nu nog nadrukkelijker in op verankering in stad en regio. 

Het UWCM is een internationale school waar kinderen tussen 3 en 18 jaar terecht kunnen voor een internationaal onderwijsprogramma. Wat de school bijzonder maakt is dat het onderwijs zich vooral richt op de grote vraagstukken van deze tijd. Leerlingen worden voortdurend in contact gebracht met sociale en politieke onderwerpen. Zo worden ze zich niet alleen bewust van wat er leeft in de wereld maar bovenal hoe ze zich als jonge mensen kunnen inzetten een bijdrage te leveren aan oplossingen. Maastricht UWCM is een multiculturele school voor leerlingen van verschillende sociaaleconomische achtergronden. De school telt 104 nationaliteiten.

Verankering in stad en regio

Lodewijk van Oord trad in 2017 aan als directeur van UWC Maastricht. Hij gaat zich vooral inzetten voor de verdere lokale verankering van het UWC in de euregio. Van Oord: “We willen een school zijn die nauw betrokken is bij de stad en de regio, met leerlingen die zich actief inzetten voor maatschappelijke, sociale of culturele projecten. De al bestaande contacten met lokale organisaties en het bedrijfsleven worden daartoe nog verder versterkt en gezamenlijke samenwerkingsprojecten gestart. Daarnaast dagen wij onze leerlingen uit om eigen ideeën voor projecten te ontwikkelen waar stad en regio profijt van hebben.”

Op fietsafstand

De school is van grote toegevoegde waarde voor de stad en de regio, vindt Lodewijk van Oord. “De aantrekkingskracht is groot. Wij horen van veel ouders dat hun keuze om zich hier te vestigen op positieve wijze beïnvloed is door de aanwezigheid van onze school. Ze hebben soms lang rondgekeken en wij springen er dan uit vanwege het dynamische onderwijsprogramma en de kansen die dit de leerlingen biedt. Wat wij de laatste jaren merken is dat wij niet alleen aantrekkelijk zijn voor veel ouders in Limburg, maar dat ook steeds meer expats ons vanuit Duitsland en België weten te vinden.” Judith Wiese, Chief HR Officer bij DSM, woont sinds enkele maanden in Zuid-Limburg. “Ik kwam op de eerste plaats voor de baan,” zegt ze. “Maar het feit dat hier goed internationaal onderwijs is, op fietsafstand van ons huis, heeft wel degelijk meegespeeld in onze beslissing hier naar toe te komen. Zo hebben we geen lange reistijden en kunnen onze kinderen een sociaal leven opbouwen in de buurt waar we wonen. Bovendien spreken de waarden en het onderwijsprogramma van UWC ons bijzonder aan.”

Vestigingsvoorwaarde

“De aanwezigheid van internationaal onderwijs speelt nadrukkelijk een rol als vestigingsvoorwaarde voor internationale bedrijven en instellingen, en de mensen die er werken,” aldus Gouverneur Theo Bovens. “De school zorgt er dus mede voor dat er goede arbeidskrachten naar Limburg komen en dat er een ecosysteem van internationals in de regio ontstaat.”

 

 

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839