Apetrots op Maastrichtse maakindustrie

datum: 04-11-2017

Maastricht telt enkele honderden maakbedrijven waar ruim 7.000 mensen werken, zo’n 10% van de beroepsbevolking. “Als je alle toeleveranciers meetelt, misschien wel het dubbele,” aldus wethouder John Aarts. “Een sector dus om te koesteren. Nadat er jarenlang op de maakindustrie werd neergekeken, wordt het belang ervan tegenwoordig gelukkig weer breed ingezien. De maakindustrie is weer sexy! Hoe sexy, dat laten we zien op de expo Groeten uit Maastricht. 

Maastricht is van oudsher een industriestad van waaruit bedrijven als Sphinx, Mosa en Thomas Regout de wereld veroverden. Door de jaren heen is het imago van Maastricht maakstad enigszins verbleekt, maar dat is volgens Aarts niet terecht. “De oude industrie is veelal verdwenen, maar de mentaliteit, die is er nog wel degelijk.” En hij kan het weten want als wethouder gaat hij regelmatig bij grote en kleine innovatieve maakbedrijven op de koffie. “Dan ben ik altijd weer onder de indruk van wat ik zie en apetrots dat zoveel moois hier gebeurt. Neem het jonge bedrijf Mine Kafon, dat drones ontwikkelt om landmijnen op een veilige manier op te ruimen. Of Johnson Matthey, ooit voortgekomen uit Regout. Wist je dat de voorruiten van een op de drie auto’s wereldwijd worden ‘ingebrand’ met hun technologie? Of dat Maastricht over een uniek staalcluster beschikt waarin de bedrijven samen een compleet pakket aan staalbewerking leveren? De stad telt honderden interessante maakbedrijven. Alleen, het is te onbekend. Omdat deze ondernemingen geen consumentenproducten maken en dus veel minder zichtbaar zijn voor de Maastrichtse bevolking. Dat bracht mij op het idee voor de tentoonstelling Groeten uit Maastricht.”  

Nieuwe traditie?

Groeten uit Maastricht geeft een inkijk in innovatief ondernemerschap in Maastricht. Gekozen is voor presentaties aan de hand van vier clusters; Customer Service Valley, Brightlands Maastricht Health Campus, Steelport en de creatieve sector. Daarnaast presenteren 13 innovatieve bedrijven zich. “Drie nazaten van Regout hebben ons benaderd en wilden ook graag een bijdrage leveren. Een van hen heeft de introductiefilm voor bezoekers ingesproken. Dat is wel bijzonder.” Als het aan Aarts ligt is een nieuwe traditie geboren. Hoeveel bezoekers worden verwacht, daarover laat hij zich niet uit. “Voor mij is dit evenement nu al geslaagd. De belangstelling vanuit ondernemers was ontzettend groot, we hebben moeten selecteren en soms ‘nee’ moeten verkopen en dat is jammer.”
Wie het randprogramma goed bestudeert, valt direct op dat veel organisaties zich aan de expo willen verbinden. Van MKB-Limburg tot LED en van Kamer van Koophandel tot Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht. De jaarlijkse Global Entrepreneurship Week vindt er plaats en de Maastricht Award 2017 wordt er uitgereikt. Brightlands  organiseert met ‘Mr Bright’ een evenement speciaal voor jongeren. En dat is nog maar een greep uit de deelnemers en het programma.

Reuring creëren

De Expo Groeten uit Maastricht vindt plaats van 11 november 2017 t/m 7 januari 2018 op de eerste verdieping van het recent gerestaureerde Eiffelgebouw in het Sphinxkwartier. Het Eiffelgebouw (de voormalige Sphinx-fabriek) heeft na een decennium leegstand een nieuwe bestemming gekregen. Onlangs werd The Student Hotel er geopend. Het gedachtengoed van de Expo Groeten uit Maastricht past perfect bij deze locatie die een transformatie heeft ondergaan van gesloten industrieel complex naar een uitnodigende en open hart van het nieuwe Sphinxkwartier. “De expo toont de transformatie van Maastricht industriestad naar innovatief ondernemerschap. We hopen met expo én randprogramma veel mensen te bereiken,” zegt de wethouder. Jong en oud, inwoners uit Maastricht en regio, startups en gevestigd ondernemers. Wat we willen is inspireren, reuring creëren en laten zien wat de maakindustrie onze stad en zijn inwoners te bieden heeft.”

 

 

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839