Ondernemer Geerd Simonis: “Ik denk niet in stenen, maar in mensen”

datum: 06-10-2017

Deze week bestaat ©-mill 10 jaar. De voormalige Philipsfabriek in Heerlen is in één decennium uitgegroeid tot een bruisende community van 125 bedrijven die samen 1.200 mensen in dienst hebben. Het lustrum van ©-mill is aanleiding voor een gesprek met de ondernemer achter ©-mill: Geerd Simonis. Het geheim van zijn succes: “Ik denk niet in stenen maar in mensen”. 

Simonis werkte jarenlang als projectontwikkelaar bij onder meer bij 3W Vastgoed en Stienstra. “Op een gegeven moment viel het kwartje; ik besefte steeds meer dat de traditionele manier van werken geen lang leven meer beschoren zou zijn. We maakten ons vooral druk over stenen en nieuwbouw, maar totaal niet over datgene waar het over zou moeten gaan: de mens. Waar heeft de mens die in zo’n gebouw woont of werkt behoefte aan?”


Flexibiliteit in combinatie met dienstverlening

Dit besef was genoeg om het leven als projectontwikkelaar vaarwel te zeggen. “Na een korte periode als partner bij TCN Vastgoed, ben ik helemaal voor mezelf begonnen met mijn bedrijf C’magne. Mijn bedrijfsfilosofie: er zijn al meer dan genoeg gebouwen. In plaats van nieuwe gebouwen neer te zetten, kiezen wij daarom voor het bedenken en ontwikkelen van nieuwe functies en concepten voor bestaande gebouwen. Met als uitgangspunt de gebruiker. Samen met Norbert Jansen heb ik in 2007 het oude Philipsterrein gekocht, 43.000 m2 op 15 ha. grond. Zo’n 75% van de gebouwen stond destijds leeg. We hebben het gebied omgedoopt tot ©-mill en de deuren wagenwijd open gezet voor ondernemers en nieuwe initiatieven. Een jaar na de start barstte de financiële crisis los en wij hielden ons hart vast. Achteraf gezien, heeft juist de crisis ©-mill een impuls gegeven. Want bedrijven willen niet meer vastzitten aan langjarige contracten. Ze willen flexibiliteit in combinatie met goede dienstverlening. Dat is precies wat wij te bieden hebben.”

‘Leven brengen in het park’

©-mill is uitgegroeid tot een bruisende community. “Dat is geen loze kreet, we hebben het laten onderzoeken. We hebben hier een brede mix aan bedrijven: van psycholoog en accountant en advocatenkantoor, tot mediabedrijf, websitebouwer, fotograaf en theatergroep. Van eenpitters tot multinationals (Philips en Medtronic). We organiseren een heleboel activiteiten waarbij de mensen elkaar ontmoeten en dat werkt als een tierelier. Je ziet het letterlijk gebeuren. Bedrijven zoeken elkaar op omdat ze elkaar nodig hebben, en steeds vaker ook om samen nieuwe business binnen te halen, dat is toch fantastisch. Ruim 85% van de huurders geeft dan ook aan zeer tevreden te zijn. Overigens vinden we dat elke huurder een rol heeft in het ‘leven in het park brengen’. Daar selecteren we op en die aanpak werpt dus vruchten af.” Geerd Simonis weet inmiddels als geen ander dat veel ondernemers niet zitten te wachten op sjiek en strak. “Integendeel, het gaat veel meer om de sfeer en de ziel van het gebouw die moet aanspreken. Natuurlijk wel in combinatie met een vlekkeloze dienstverlening en grote flexibiliteit. Eigenlijk zie ik mezelf dan ook steeds nadrukkelijker als een bedrijfshotelier. Wij bieden de ruimte en faciliteiten voor bedrijven om samen te werken en succes te hebben.”

Ik loop graag voorop

Hoe ziet Simonis de toekomst? Lachend: “Er staan genoeg gebouwen leeg, niet alleen in Limburg maar ook in de rest van Nederland en over de grens.” Onlangs werd met het oude Bata-complex in Best begonnen, evenals het oude gemeentehuis van Weert en een oud mijngebouw in Moers (Duitsland). “Hiervoor ontwikkelen we nu nieuwe bestemmingen. Daarnaast houd ik me bezig met de exploitatie van deze (bedrijfs)gebouwen; denk bijvoorbeeld ook aan Roooms (Maastricht, Roermond, MAA), Office á la Carte (Sittard) en het Bedrijventerrein Management van 36 BTM Bedrijventerreinen in Parkstad.” Over het ondernemersklimaat in Limburg: “Daar is op zich niet zo veel mis mee. Alles wat er moet zijn, is er. Wel merk ik dat hier toch vaak een wat afwachtende houding heerst van ‘eerst zien dan geloven’. Meer dan in andere regio’s waar ik actief ben. Zeker op het gebied van financiering is dat soms lastig. Het is niet stimulerend, en heeft het risico in zich om juist af te remmen.” Zelf loopt Simonis juist graag voorop. "Het is mijn persoonlijke uitdaging om niet te ver vooruit te lopen, want dan krijg je mensen ook niet snel genoeg mee.”  

Oktober is ©-fest

Oktober is dus een feestmaand bij ©-mill? “Jazeker, de deuren gaan op 14 oktober vanaf 14.00 uur open voor iedereen. Ook bij de 125 bedrijven die zich veelal hebben samengepakt om een aansprekend programma te bieden voor jong en oud. Variërend van Street Art, graffiti workshops en fotoshoots tot genieten van huisbands en DJ’s. Ook wordt de succesvolle voorstelling ‘Ich bau dir ein Schloss’ twee maal opgevoerd. Foodtrucks zorgen dat iedereen ook van hapjes en drankjes. Voor iedereen die belangstelling heeft: kijk voor het complete programma op onze Facebookpagina.”

Meer nieuws

 • Emma Werkt helpt mensen op vernieuwende wijze aan een baan

  Lees verder...
 • Wordt uw bedrijf aantrekkelijkste werkgever van Limburg?

  Lees verder...
 • Limburg en Nordrhein-Westfalen benadrukken belang samenwerking

  Lees verder...
 • Cox: “Geen belemmeringen meer om samen op te trekken voor Zuid-Limburg”

  Lees verder...
 • Hernieuwd elan en daadkracht op eerste bestuursvergadering van ESZL

  Lees verder...
Pagina 1 / 824