Feestelijke opening Confucius Instituut in Maastricht

datum: 08-07-2017

In aanwezigheid van onder meer de ambassadeur van China in Nederland, de gouverneur van Limburg, de burgemeester van Maastricht en 150 andere gasten uit binnen- en buitenland is vrijdag 7 juli 2017 het Confucius Instituut Maastricht geopend. Onder meer een leeuwendans, toespraken en de onthulling van een plakkaat markeren de start van een kennisinstituut dat particulieren, bedrijven en instellingen in, onder meer, Limburg gaat helpen China beter te begrijpen door middel van cursussen, trainingen, workshops, presentaties en evenementen.

Bevordering van de samenwerking met China 

Het Confucius Instituut is een mede door de Chinese overheid gefinancierde non-profit organisatie die als doel heeft kennis van China, haar taal en cultuur te bevorderen, om daarmee de onderlinge banden tussen landen te versterken, culturele uitwisseling te intensiveren en de wederzijdse handel te bevorderen. Wereldwijd zijn er op dit moment vijfhonderd Confucius Instituten. Het Confucius Instituut in Maastricht is, naast de vestigingen in Leiden en Groningen, het derde Confucius Instituut in Nederland. Ook zijn er enkele zogenaamde Confucius Classrooms in Nederland, doorgaans verbonden aan middelbare scholen die het keuzevak Chinees aanbieden. 

Limburgse banden met China 
Het Maastrichtse Confucius Instituut haakt aan op reeds bestaande connecties met China binnen Zuyd Hogeschool. Binnen de opleidingen Oriëntaalse Talen en Communicatie en International Business kunnen studenten zich verdiepen in de Chinese taal en de zakelijke relaties met het Verre Oosten. Een studieverblijf bij een van de partneruniversiteiten van Zuyd in China maakt deel uit van hun programma. Zuyd Hogeschool is de enige hbo-instelling in Nederland waar studenten Chinees (alsmede Japans en Arabisch) kunnen studeren en is daar ruim dertig jaar geleden mee begonnen. 

In 2015 opende Zuyd al het Expertise Centre China in Chengdu, dat praktijkgerichte maatwerktrainingen aanbiedt op de Chinese markt en dat ook wederzijdse kennis- en informatie-uitwisseling voor onderwijs en bedrijfsleven bevordert. De komst van het Confucius Instituut past tevens binnen het actieve Chinabeleid dat de provincie Limburg al een aantal jaren voert, en stelt de steden zoals Maastricht en Sittard in de gelegenheid hun banden met Chinese steden verder aan te halen. 

Het Confucius instituut is gevestigd op de locatie van Zuyd aan de Brusselseweg in Maastricht. Bedrijven, particulieren en instellingen kunnen er terecht voor onder andere workshops, seminars, cursussen en trainingen op het gebied van taal en cultuur. Ook wordt er ondersteuning geboden aan bedrijven met interesse in de Chinese markt. Dat gebeurt in samenwerking met regionale partners binnen de overheid of het bedrijfsleven die al banden hebben met China. 

Bron: Zuyd Hogeschool 

Meer nieuws

 • Museumplein Limburg in Kerkrade viert deze maand twintigjarig bestaan

  Lees verder...
 • Leer van de besten: Next level blockchainconferentie in Smart Service Campus Heerlen

  Lees verder...
 • Dorothe van den Bosch programmamanager: ‘Energie Zuid-Limburg gebruiken’

  Lees verder...
 • Officiële bal voor WK 2018 bevat een biobased snufje uit Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • Provincie Limburg steunt fusieplannen Arcus en Leeuwenborgh

  Lees verder...
Pagina 1 / 820