Gezond boeren hoeft niet duur te zijn

datum: 02-07-2017

Peter Pelzer, samen met zijn vrouw Gerrie eigenaar van wijnhuis en wijngaard Domein Aldenborgh in Eys heeft een droom. Hij wil boeren en burgers bevrijden van de spuit met bestrijdingsmiddelen. Hoe? Door de bodems weer vruchtbaar te maken met behulp van microbiologie. Zodat bestrijdingsmiddelen niet langer nodig zijn. Want dat is niet alleen gezonder voor mens en dier, maar ook financieel aantrekkelijk. Bijvangst: gezonde bodem slaat veel CO2 op. Pelzer en zijn zoon Chris (bioloog), ontwikkelden een machine en methode die ze zelf succesvol toepassen in de wijngaard. Met behulp van De Limburgse Versnellingstafels wil Pelzer de methode uitrollen en een beweging naar vitale bodems in gang zetten. 

Het door de Pelzers ontwikkelde apparaat ziet er uit als een betonmolen, maar doet iets compleet anders. Dit apparaat ‘wast’ namelijk compost uit. Peter Pelzer: “Alle waardevolle micro-organismen uit hoogwaardige compost worden geëxtraheerd en belucht. Het resultaat is een zeer vruchtbare vloeibare compost die de boer op zijn land kan spuiten. De methode is op zichzelf niet nieuw, maar deze molen kan het wel veel sneller; 3ha grond in anderhalf uur. Op Aldenborgh wordt uitsluitend gewerkt met hoogwaardige compost die vooraf grondig is geanalyseerd, want “het gaat om de optimale balans tussen bacteriën, schimmels en meercelligen. Het is de combinatie van de hoogwaardige compost en de juiste extractie die het optimale resultaat levert,” zegt Chris die zich tijdens zijn studie in Nijmegen en Bremen intensief heeft bezig gehouden met de interactie tussen microbiologie en planten.

Lekkerder, gezonder en goedkoper

Peter Pelzer produceert een hoog gewaardeerde internationale wijn. Hij zegt daarover: “Ik ben geen duivelskunstenaar. Het geheim van een goede druif is dat ik stuur op symbiose. Onze focus ligt op gezondheid en kwaliteit van de plant en druif in plaats van op kwantiteit. Wij werken hier met vitale bodems bomvol gezonde en gevarieerde micro-organismen waardoor de plant, zonder bespoten te hoeven worden, gezond groeit, zowel onder als de boven de grond. Door onze manier van werken raakt de bodem niet uitgeput maar wordt juist vruchtbaarder. Wat voor druiven kan, is even goed toepasbaar op andere gewassen, zoals aardappelen, mais, suikerbieten of groente en fruit. Gekweekt op vitale grond is het lekkerder en gezonder. Het is nog goedkoper ook, want de boer bespaart op bestrijdingsmiddelen. Bovendien kan gezonde bodem een gigantische hoeveelheid CO2 opslaan.”

Free Soil en toekomstboeren

Met behulp van de Limburgse Versnellingstafel wist Pelzer zijn plan verder te ontwikkelen. Hij wil onder het motto ‘Free soil’ onder andere een gezonde beweging in gang zetten met ‘toekomstboeren’. “Dat zijn jonge mensen die willen starten met het boerenbedrijf. Er liggen unieke kansen nu veel oudere boeren met hun bedrijf willen stoppen. Chris: “Daarnaast willen we de hele keten – van boer tot consument – optimaliseren. Onderdeel van dit traject zijn een bodemkaart waarop de consument ziet waar de gezondste producten vandaan komen, een logo en sterke marketing. De transformatie kost in eerste instantie geld, maar gaat ook geld opleveren.” Om de machine door te ontwikkelen, starten binnenkort gesprekken met de Brightlands Chemelot Campus.

De Limburgse Versnellingstafel

Peter Pelzer was een van de zes deelnemers aan de voorjaarsronde van De Limburgse Versnellingstafel. Alle deelnemers presenteerden hun vorderingen tijdens het slotevent op 27 juni jl. bij de LWV in Roermond. Constance Coenegracht (Home fit) ontwikkelde een high end sportprogramma gericht op ondernemers. Luuk Stultiens (SMILER) bedacht een app voor community engagement die mensen stimuleert om contact met elkaar te zoeken en waarvoor al belangstelling is uit de entertainment industrie. Hij is ook de bedenker van Dr. Switchboard, een app waarmee dienstroosters en planning van artsen efficiënt worden beheerd. Monica Schlösser richt zich op de productie van 3D-borstprothesen en Karim Maassen (nwzer) ontwikkelde software waarmee bedrijven en klanten elkaar op een slimmere manier kunnen vinden; de eerste gesprekken met potentiële klanten vinden al plaats. Alle deelnemers geven aan dat de Versnellingstafel hun ideeën verder heeft geconcretiseerd en versneld. 

Meer nieuws

Pagina 1 / 810