Citta Slow op bezoek in Eijsden-Margraten

datum: 19-05-2017

Op vrijdag 19 mei streken 150 deelnemers - raadsleden, burgemeester en supporters - uit de 10 Nederlandse en Belgische Citta Slow gemeenten neer in Eijsden-Margraten voor de jaarlijkse raadsleden- en supportersdag. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, duurzaamheid, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Eijsden-Margraten behaalde dit keurmerk in juni 2016, in navolging van Vaals. 

Burgemeester Dieudonné Akkermans gaf in zijn welkomstwoord aan dat Eijsden-Margraten is geïnspireerd door Vaals. “Het gaat om een manier van kijken; naar het landschap, het leven en naar de huidige en toekomstige dialoog. Het gaat ook om inborst en dialoog. Het motto van onze gemeente is ‘Dichtbij het Leven’. Het motto waarmee wij inhoud geven aan de filosofie van Citta Slow. In deze gejaagde tijd gaat het vooral ook om de innerlijke klok, het vinden van het juiste tempo, toveren met je kwaliteiten en trots zijn op wat je hebt.” Arnoud Rodenburg, burgemeester van Midden-Delfland en voorzitter Citta Slow Nederland: “Wij bestaan uit 232 gemeenten in 30 landen. We zijn geen politieke beweging, maar een ‘way of life’.

De Citta Slow manier van leven kwam tijdens het programma uitgebreid aan bod tijdens de themasessies Kijk op Smaak (over Slowfood, Fruit en Streekgastronomie), Het Landschap Spreekt (over verbinding landschap met kleinschalige maar slimme biologische landbouw), Dicht bij ’t Leven (over Slowliving) en Erfgoed, Folklore en Geologie als inspiratiebron. Onderweg en op de verschillende inspirerende locaties was er volop gelegenheid te genieten van het mooie landschap en de regionale gastronomie.  

‘Dichtbij het leven’

Eijsden-Margraten geeft onder de noemer ‘Dichtbij het leven’ vorm en inhoud aan de Cittaslow gedachte. Dichtbij het leven staat voor de kwalitatieve manier van leven en de identiteit van de gemeenschap. Schrijver en filosoof Govert Derix ontwikkelt speciaal voor Eijsden-Margraten een filosofie van slow-living die deze dag centraal staat. Derix: “Een filo- sofie van slow-living kan in beeld komen door natuur en cultuur te bezien vanuit drie T’s: ontdek het juiste tempo, vanuit het juiste tempo worden we ontvankelijker voor de tover en poëzie van de wereld en als gevolg daarvan kan onze trouw aan de aarde wakker gemaakt worden.” Volgens Derix stimuleren de drie T’s, ons de ervaring van de schoonheid en ver- antwoordelijkheid om de wereld goed en waardig door te geven aan volgende generaties. De drie T’s kunnen de deelnemers van de Cittaslow-dag inspiratie bieden die verder rijkt dan de waan van de dag. Zij kunnen op hun beurt hiermee anderen weer inspireren. Burgemeester Dieudonne Akkermans: “Het is juist daarom dat wij bewust kiezen voor Cittaslow als bewe- ging om onze genen bewust te doorleven in een vertraagde tijd gezamenlijk met inwoners, ondernemers en uiteraard onze gasten”. 

Cittaslow netwerk

Door een Cittaslow netwerk te creëren, kunnen gemeenten samenwerken om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authen- tieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken. Sinds 1999 heeft de beweging zich uitgebreid tot 230 gemeenten in 30 landen wereldwijd. Gemeente Eijsden-Margraten mag sinds juni 2016, officieel het internationale Cittaslow keurmerk uitdragen. 

Op zondag 20 mei waren burgemeester Dieudonné Akkermans en Henk Hoogakker (Presidium ambachtelijke stroop) te gast bij L1/De Stemming. Luister het fragment hier terug.

Meer nieuws

 • Museumplein Limburg in Kerkrade viert deze maand twintigjarig bestaan

  Lees verder...
 • Leer van de besten: Next level blockchainconferentie in Smart Service Campus Heerlen

  Lees verder...
 • Dorothe van den Bosch programmamanager: ‘Energie Zuid-Limburg gebruiken’

  Lees verder...
 • Officiële bal voor WK 2018 bevat een biobased snufje uit Zuid-Limburg

  Lees verder...
 • Provincie Limburg steunt fusieplannen Arcus en Leeuwenborgh

  Lees verder...
Pagina 1 / 820