Uniek in Nederland: de cross-over opleiding Zorgtechnicus

datum: 18-04-2017

De mbo-opleiding Zorgtechnicus (niveau 4) is tot stand gekomen door samenwerking tussen ROC’s Arcus, Gilde Opleidingen, ROC Leeuwenborgh, het bedrijfsleven en zorginstellingen. De opleiding bestaat uit een mix van delen van bestaande techniek- en zorgopleidingen, waardoor de totale inhoud van deze nieuwe beroepsopleiding beter aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. De Minister van OCW heeft deze maand laten weten dat de aanvraag voor de cross-over van de opleiding zorgtechnicus goedgekeurd is. Dit is heel uniek in Nederland!

 

Officieel van start

Daarmee wordt de opleiding Zorgtechnicus (Middenkader BOL) officieel opgenomen in het crebo-register onder nummer 26002 en kan de opleiding starten. Vanaf het schooljaar 2017/2018 kunnen studenten deze opleiding gaan volgen. Onder regie van ZorgTechniek Limburg (ZTL)  gebeurde dit, onder een andere noemer, de afgelopen drie jaar al bij Gilde Opleidingen en het Techniekcollege (Arcus College/ ROC Leeuwenborgh). Door de toekenning van de Cross-over heeft de opleiding Zorgtechnicus nu een eigen status en krijgen de studenten ook een diploma met de titel Zorgtechnicus.

Met dank aan

Ren Hendrix, Directeur ZTL: “De ontwikkeling en erkenning van de nieuwe opleiding Zorgtechnicus was een van de belangrijkste doelstellingen van Zorgtechniek Limburg. Dankzij de inspanningen en het doorzettingsvermogen van de medewerkers van ZTL, evenals van vakdocenten en ontwikkelaars, die deze opleiding hebben vormgegeven, hebben we dit mooie resultaat kunnen behalen.”

Medireva vertelt

Henny Hutzemakers, Directeur Medireva: “Mijn wens is een opleiding die studenten aflevert die meteen aan de slag kunnen als zorgtechnicus. Daarvoor hebben zij gedegen kennis nodig over domotica, over rolstoeltechniek en op paramedisch gebied. Daarnaast moeten zij op de hoogte zijn van relevante wet- en regelgeving. We werken daarvoor graag samen met ZTL, omdat we geloven in deze toekomstgerichte opleiding waarbij zorg en techniek niet zonder elkaar kunnen. Daarom is de komst van deze opleiding ook van groot belang voor ons en vele andere partijen in de markt.”

Over de opleiding

De nieuwe opleiding Zorgtechnicus speelt in op de huidige marktontwikkelingen. De opleiding is met name gericht op techniek en bevat daarnaast medische- en sociaal-communicatieve vakken zodat de Zorgtechnicus ook de taal van de zorg spreekt en kan signaleren waar nodig. Technologische oplossingen doen, mede ingegeven door de marktontwikkelingen, steeds meer hun intrede in de zorg- en welzijnssector om bijvoorbeeld cliënten langer zelfstandig te kunnen laten wonen.

De opleiding zorgtechnicus leidt toekomstige werknemers op om binnen de sector zorg en het bedrijfsleven aan de slag te kunnen met deze technologische oplossingen. De baankansen voor studenten met deze opleiding zijn goed. Een woordvoerster van het UWV voert hier meerdere redenen voor aan; jongeren worden gezien de vergrijzing op de arbeidsmarkt een schaarser goed, de werkgelegenheid in de zorg neemt toe als gevolg van de vergrijzing en daarbij is er in de zorg sprake van een verdergaande ‘technologisering’.

Meer nieuws

Pagina 1 / 810