Zakendoen over de grens: ondernemers leren van elkaar

datum: 09-04-2017

Tijdens een geslaagde ondernemersavond van de gemeente Eijsden-Margraten stonden vorige week de concrete ervaringen van van 6 ondernemers centraal. Hoe is het slager Kusters uit Margraten gelukt om zijn vlees in Wallonië te verkopen? Hoe kan het dat restaurant Vanille uit Eijsden 40% klanten van over de grens krijgt? De ruim 150 aanwezige ondernemers kregen verschillende tips, variërend van een Franstalige website tot ‘gewoon doen’! Wethouder Gerry Jacobs: “Kennelijk is er grote behoefte om meer te weten over de kansen over de grens. We staan nog teveel met onze rug naar de grens. Daarom laten we inspirerende voorbeelden zien en gaan we ondernemers samen met LED ook actief helpen om hun afzetgebied te vergroten. Die grens is niet echt een grens, vaak zit hij vooral tussen onze oren”.

De Gemeente Eijsden-Margraten heeft een strategische positie als het gaat om euregionale samenwerking en zet met actief economisch beleid vooral in op innovatie en ketenbenadering. Maar de sleutel ligt bij de ondernemers zelf. De gemeente wil daarom weten wat er speelt en waar ondernemers behoefte aan hebben. Het vergroten van de markt over de grens is een veelgehoorde wens en dat was de aanleiding voor de ondernemersavond van vorige week. Een belangrijke rol was weggelegd voor Armand Vliegen die een boek schreef over grenzeloos ondernemen en voor het digitale platform www.euregiobizz.tv waar de ervaringen van ondernemers worden samengebracht. Klik hier voor de film over dit onderwerp. 

Omzet over de grens realiseren

Wethouder Gerry Jacobs: “Kansen verzilveren en barrières doorbreken, dat willen we allemaal. Maar hoe realiseer je omzet over de grens. Die filmpjes op Euregiobizz.tv zouden alle ondernemers in de grensregio moeten bekijken. Daar leer je echt veel van. Gewoon de concrete ervaringen van ondernemers die met vallen en opstaan de een deel van hun omzet uit het buitenland halen. Als overheid doen wij twee dingen. Wij bieden een platform om deze ervaringen uit te wisselen, door middel van deze ondernemersavond en natuurlijk ook digitaal. Daarnaast gaan wij concreet aan de slag met de vragen die ondernemers hebben. Na afloop van de bijeenkomst vorige week meldden zich 4 ondernemers met praktische vragen waar wij ze mee kunnen helpen. LED ondersteunt ons bij het hele project: van de organisatie van de avond, het realiseren van het digitale platform en de concrete hulp aan de ondernemers. Voor ons een mooi voorbeeld van de meerwaarde van LED. Ik ga dat deze week aankaarten in het overleg met de colleges van Gulpen-Wittem en Vaals, maar in kan mij ook voorstellen dat andere grensgemeenten hierin geïnteresseerd zijn”.

Zoekt u meer informatie over dit thema, lees dan het digitale EuregioBizz magazine via http://magazine.euregiobizz.tv

Foto: Ralph Sluijsmans

Meer nieuws

Pagina 1 / 814