Karin van der Ven Zakenvrouw Zuid- en Midden-Limburg 2016

datum: 14-10-2016

Karin van der Ven richtte 10 jaar geleden Jules Maastricht op, het bureau dat 24/7 klaar staat voor studenten. "Ik begon in een piepklein kantoortje aan de Ezelmarkt met € 200,-. Daarvan heb ik fietsen gekocht, die ik met winst heb verkocht. De prijs voor het meest veelbelovende businessplan leverde vervolgens een mooi startkapitaal op." Het bedrijf floreert en telt inmiddels 38 medewerkers. De tweede vestiging is er ook al, net over de grens in Aken. Karin van der Ven is ook bestuurslid bij LED waar zij het MKB vertegenwoordigt. 

"Het idee voor Jules ontstond in Istanbul, waar ik als student tijdelijk woonde en studeerde. Ik vond het er geweldig, maar stond tegelijkertijd een beetje buiten de stad. Ik sprak de taal niet, had moeite een kamer te vinden en worstelde met allerlei praktische zaken. Na mijn studie ging ik aan de slag bij de UM, waar ik verantwoordelijk was voor de acquisitie van buitenlandse studenten. Studenten die met allerlei vragen kwamen, maar de UM had onvoldoende gelegenheid om de juiste service te bieden. Mijn oude idee kwam weer boven, ik schreef een business plan en ben begonnen." 

Jules ontzorgt studenten. Voor een bedrag van € 15,- kan een student lid worden en daarna gebruik maken van allerlei diensten; van kamerbemiddeling tot talencursus en alles wat daar tussen zit. Inmiddels heeft Jules al een kleine 20.000 studenten geholpen met een goede start in Maastricht. "Op dit moment hebben wij 7.000 studenten in Maastricht in ons bestand." Karin verkent ook de kansen over de grens. In Aken werd een tweede vestiging geopend. "Het is merkwaardig te zien dat de studenten in Aken vrijwel dezelfde wensen en behoeften hebben als in Nederland: een dak boven het hoofd, bouwen aan hun cv, kwaliteit voor weinig geld. Maar we hebben daarnaast ook te maken met duidelijke verschillen, bijvoorbeeld op fiscaal gebied en qua zakelijke cultuur. We lopen bovendien tegen concrete obstakels aan. Zo mogen in het gloednieuwe studentencomplex in Vaals uitsluitend studenten uit de EU wonen. Dat staat natuurlijk haaks op het vrij verkeer van kennis." 

De jury kende de prijs aan Karin van der Ven toe vanwege de duidelijke toekomstvisie, het innovatieve karakter van het bedrijf, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de manier waarop Jules verbindingen legt met andere organisaties in de regio. Karin van der Ven wil haar concept nu in andere studentensteden gaan uitrollen. Hiervoor wil ze externe financiering aantrekken, iets wat ze tot nu toe nog niet nodig heeft gehad.

 

foto: Jean-Pierre Geusens / Focuss 22

 

 

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839