Nog 10 internationale instituten waar Zuid-Limburg trots op is

datum: 09-11-2015

In Zuid-Limburg zijn talrijke (internationale) en gerenommeerde instituten gevestigd, actief op een uiteenlopende gebieden. De instituten leveren een belangrijke bijdrage aan het internationale karakter van de regio, stimuleren open innovatie op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en voeding, of nieuwe materialen, trekken meer (internationale) kenniswerkers naar de regio en leveren een bijdrage aan de versterking van de Europese kennisinfrastructuur.

Enkele weken geleden presenteerden wij er 10, hierbij opnieuw een selectie van 10 toonaangevende instituten die Zuid-Limburg rijk is.

       

Maastricht School of Management

MSM is een van de oudste business schools van Nederland en al 60 jaar (waarvan 25 jaar in Limburg) een wereldspeler op het gebied van managementeducatie. MSM richt zich vooral op professionalisering van management en organisaties in en voor opkomende en ontwikkelingslanden. Doel is een substantiële bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze landen en gemeenschappen.

Stichting Restauratie Atelier Limburg

Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) in Maastricht is een internationaal erkend instituut gespecialiseerd in conservering en restauratie van schilderijen, beelden, historische interieurs en moderne kunst. Onderzoek, advies, opleidingen en cursussen behoren ook tot het domein van SRAL. Voorbeelden van restauratiewerkzaamheden zijn het Koninklijk Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het Paleis op de Dam in Amsterdam, het interieur van het Rijksmuseum en de geschilderde plafonds van het stadhuis in Maastricht.

Maastricht Universitair Medisch Centrum

MUMC+ huisvest diverse internationaal opererende research schools op onder meer het gebied van cardiovasculair (CARIM), oncologie (GROW), publieke gezondheid (CAPHRI), regeneratieve geneeskunde (MERLN), moleculaire beeldvorming (M4I), mentale gezondheid en neurosciences (MHeNs), voeding (NUTRIM) en gezondheidsprofessie educatie (SHE).

Maastricht University

Maastricht University: de meest internationale universiteit van Nederland en één van de meest internationale universiteiten van het Europese continent. Aan Maastricht University zijn diverse internationale research schools verbonden op het gebied van onder meer recht, gezondheid, economie.

Brightlands Materials Center

Brightlands Materials Center in Sittard-Geleen: in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s werken wetenschappers, R&D’ers en studenten samen aan de ontwikkeling van duurzame en baanbrekende nieuwe polymere materialen en processing technologieën.

       

European Institute of Public Administration

EIPA (European Institute of Public Administration) in Maastricht, is het leidende instituut op het gebied van Europese integratie en overheidsmanagement. EIPA richt zich onder meer Europese besluitvorming, Europees beleid, Europees overheidsmanagement, EU wetgeving en training, consultancy en advies voor regionale en lokale autoriteiten met als doel het Europese integratieproces te verbeteren.

Centraal Bureau Statistiek

CBS, gevestigd in Heerlen verzamelt analyseert en publiceert statistische informatie over uiteenlopende onderwerpen. De ‘big data’ van het CBS worden gebruikt voor vorming van beleid.

Research Institute for Knowledge Systems

Het Research Institute for Knowledge Systems (RIKS) in Maastricht ontwikkelt software systemen ter ondersteuning van planners door de impact van beleidsalternatieven te testen op hun stad, regio of land.

European Journalism Centre

Het European Journalism Centre in Maastricht is een internationale, onafhankelijke non-profit stichting die zich richt op kwaliteitsverhoging van journalistiek. Het EJC verzorgt trainingen, met name in een Europese context, voor journalisten en andere media professionals. Het EJC biedt daarnaast een forum voor discussie, uitwisseling van ideeën en debat, ondersteunt ontwikkeling van journalistiek in ontwikkelingslanden, monitort en reflecteert op de ontwikkeling van en de uitdagingen in de journalistiek en creëert en ondersteunt netwerken van media professionals in Europe en daarbuiten.

Bureau Europa

Bureau Europa (voorheen NAi Maastricht) biedt als presentatie- en netwerkorganisatie tentoonstellingen en andere activiteiten op het gebied van architectuur en vormgeving vanuit een sociaal maatschappelijke invalshoek.De blik van deze culturele instelling is allereerst gericht op Europa en de Euregio met de daaraan verbonden sociale en maatschappelijke agenda.

Mist u hier een (internationaal) instituut dat absoluut niet in het lijstje mag ontbreken, meld het ons.

Meer nieuws

 • Sim Formula: Zuid-Limburg als hotspot voor simracen

  Lees verder...
 • 100% Limburg Bike: Slimme racefiets op maat

  Lees verder...
 • Samenwerking tussen ondernemers: ‘Zwerm altijd sterker dan één vogel’

  Lees verder...
 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
Pagina 1 / 839