10 internationale instellingen waar Zuid-Limburg trots op is

datum: 05-10-2015

Het barst in Zuid-Limburg van de (internationale) instituten. Op het gebied van medisch- of materialenonderzoek, defensie, cultuur, economie, onderwijs, recht of duurzaamheid. Ze zijn hier om uiteenlopende redenen gevestigd: de internationale ligging van de regio, de goede bereikbaarheid, de beschikbaarheid van goed opgeleid personeel, de aantrekkelijke leefomgeving en/of de uitstekende voorzieningen en kennis op een bepaald gebied.

InSciTe

Het onlangs geopende InSciTe (Chemelot Institute for Science and Technology), gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, richt zich op de ontwikkeling van slimme materialen voor medische toepassingen (biomedische materialen) en de duurzame productie van chemische bouwstenen uit biomassa (biobased materialen). Topwetenschappers en ondernemers werken er samen aan de valorisatie en het op de markt brengen van bewezen wetenschappelijke ideeën. 

AMIBM

Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen Maastricht University en de RWTH Aachen. AMIBM’s onderzoeksprogramma is gericht op de duurzame en efficiënte productie van geavanceerde biobased materialen en het gebruik daarvan in innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde voor technische en medische toepassingen.

BISS

Business Intelligence and Smart Services Institute (BISS) is het kennis- en innovatiecentrum op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. BISS draagt door middel van onderzoek en onderwijs bij aan het realiseren van de ambities van de Smart Services Campus, onder meer het ontwikkelen van nieuwe smart services.  

United Nations University

In Maastricht is UNU-MERIT (United Nations University – Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology) gevestigd. Dit betreft een van de 13 vestigingen in 12 landen wereldwijd van de United Nations University. Het instituut is een uniek onderzoekscentrum en graduate school voor circa 100 PhD fellows en 100 Masterstudenten. Het is daarnaast een denktank van de Verenigde Naties.

United World College

Het United World College in Maastricht is een bijzondere internationale school. Onderwijs wordt er beschouwd als een kracht om mensen, naties en culturen te verenigen voor vrede en een duurzame toekomst. UWC Maastricht biedt internationaal onderwijs aan kinderen van 2 tot 19 jaar. De traditie wil dat er per land maar één UWC is. Wereldwijd zijn er 17 UWC’s. Het UWC Maastricht telt maar liefst 103 nationaliteiten en ruim 900 studenten. 

EUROCONTROL

In het Maastricht Upper Area Control Center (MUAC) in Beek, onderdeel van EUROCONTROL (European Organisation for the Safety of Air Navigation) wordt het en route luchtverkeer boven FL245 (FL staat voor Flight Level, 245 betekent 24.500 voet hoogte) in de Benelux en een groot gedeelte van Duitsland  begeleid. Er werken 624 mensen (2014) bij EUROCONTROL. 

JFC Headquarters Brunssum

Allied Joint Force Command Headquarters Brunssum is, samen met JFC Napels, een Operationeel Commando in NAVO's Allied Command Operations (ACO).  JFC Brunssum's belangrijkste operatie is momenteel het ondersteunen van operatie Resolute Support in Afghanistan. JFC Brunssum is verantwoordelijk voor de bemensing, monitoring en coördinatie van activiteiten en zorgt dat de voor de missie noodzakelijke mensen en middelen voorhanden zijn. 

European Centre for Development Policy Management

European Centre for Development Policy Management is een instituut in Maastricht dat zowel onderzoek doet als uitvoert en heeft als voornaamste doelstelling om beleid en praktijk in Europese ontwikkeling en internationale samenwerking samen te brengen. Daarnaast handelt ECDPM als ‘onderhandelaar’ tussen Europa, Afrika en de ACS-landen (Afrika, Caribisch Gebied, Stille Oceaan). 

European Association of Labour Economists

De European Association of Labour Economists (EALE), gevestigd in Maastricht, heeft als doelstelling het verbeteren van kennis op het gebied van arbeidseconomie in Europa en elders. Het is een breed georiënteerde organisatie met meer dan 800 leden uit 25 landen.

Neimed

Neimed is het Limburgs kennisknooppunt voor demografisch omdenken, gevestigd in Heerlen, verzamelt informatie over sociaaldemografische transities, met name in Limburg, maakt deze informatie toegankelijk, nodigt mensen uit tot actief meedenken over de demografische transitie en ontwikkelt nieuwe, op de toekomst gerichte kennis en handelingsscenario’s. Neimed werkt nauw samen met kennisinstellingen en netwerken uit binnen- en buitenland.

 

Mist u hier een (internationaal) instituut dat absoluut niet in het lijstje mag ontbreken, meld het ons.

Natuurlijk is dit lijstje onvolledig, want er zijn nog veel meer internationale instellingen in Zuid-Limburg. Daarom zetten we er binnenkort weer 10 op een rij.

Meer nieuws

 • Heuvelland Biënnale | BRIGHT ARTS verbindt kunst, landschap en innovatie

  Lees verder...
 • Vijf design masterclasses in de zomer in Cube Design Museum

  Lees verder...
 • Handelsmissie Nederland-België in teken van bouwen van duurzame zakelijke relatie

  Lees verder...
 • Limburgse werkgevers investeren in digitale vaardigheden personeel

  Lees verder...
 • Campagne Brightlands zet in op de kracht van de regio

  Lees verder...
Pagina 1 / 839