Uniek Nederlands mountainfilmfestival

datum: 09-01-2013

Het enige ‘mountainfilmfestival’ in Noordwest-Europa vindt uitgerekend plaats in Nederland; het Dutch Mountains Film Festival (DMFF). Het programma van de derde editie, dat gehouden wordt op 18, 19 en 20 januari kan zich echter meten met de grootste internationale festivals. Verhalen over levensgevaarlijke avonturen hebben mensen altijd aangetrokken. Sinds het begin van vorige eeuw werden deze spannende belevenissen op film vastgelegd. Net zoals de ‘western’ werd de ‘mountainfilm’ een aparte genre binnen de filmwereld. Verslagen van heroïsche ondernemingen, onder moeilijke omstandigheden verfilmd, voor een publiek dat zich graag comfortabel mee laat voeren op reis. Op de vele mountainfilmfestivals over de hele wereld komen de liefhebbers van dit genre aan hun trekken.
Programma Het Dutch Mountains Film Festival biedt een afwisselend programma met film, fotografie, lezingen, muziek, beeldende kunst en buitensportactiviteiten, zoals klimmen, MTB-clinics en de eerste sneeuwzekere trailrun in Nederland. Veel prijswinnende films en een aantal premières worden tijdens het festival vertoond. Verschillende gasten uit de wereld van de film en de bergsport zijn uitgenodigd om de films in te leiden.
Première 'Messner' en unieke producties Tijdens het DMFF zijn unieke producties te zien die nog nooit eerder te zien waren in Europa. Zo beleeft het filmepos ‘Messner’ (Duitsland, 2012) haar Nederlandse première; een groots opgezette documentaire over de veelbesproken bergklimmer Reinhold Messner. De regisseur Andreas Nickel heeft een indringend en persoonlijk portret proberen te schetsen van een man, die geldt als de beroemdste bergklimmer ter wereld. Met spectaculaire ‘re-enactments’ en fantastische vogelvluchtperspectieven won de film de Grand Prix in Graz. Ook de film ’86 centimetres’ die de Buthaanse regisseur Tseringh Gyeltshen met Peterjan van der Burgh maakte is hier voor het eerst te zien in Europa. Het is een documentaire over de rampzalige gevolgen van de smeltende gletsjers in het hooggebergte. Ploeterend in het ijskoude gletsjerwater proberen honderden bergbewoners een overstroming van het dal te voorkomen. Andere bijzondere eerstvertoningen zijn de film ‘Caminho Teixeira’ (Brazilië, 2009), een nagespeelde eerstbeklimming van een rotspiek bij Rio de Janeiro en ‘Iran: living with the volcanoes’ (Italië, 2012), over Zwitserse alpinisten, die een ski-expeditie in het noorden van Iran ondernemen. Meer informatie en programma op www.dmff.eu

Meer nieuws

 • Laura Nieboer (Pieke): ‘Zoveel onderwerpen in Zuid-Limburg waar we iets mee moeten doen’

  Lees verder...
 • Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

  Lees verder...
 • Erasmus Young Entrepreneurs Program biedt kansen voor jonge ondernemers

  Lees verder...
 • Luc Verburgh (Zuyd): ‘We moeten samenwerken rondom thema’s die jonge mensen belangrijk vinden’

  Lees verder...
 • Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

  Lees verder...
Pagina 1 / 833