Verkeer en vervoer in Zuid-Limburg

Nauwelijks files, snelle verbindingen met de Europese hoofdsteden en keuze uit acht vliegvelden. Een uitstekend regionaal openbaar vervoersnetwerk dat de drie stedelijke agglomeraties (Maastricht, Parkstad en Sittard-Geleen) ieder kwartier en binnen 25 minuten reistijd met elkaar verbindt.

Uitstekende verbindingen

Er zijn maar liefst 8 vliegvelden bereikbaar binnen één uur reistijd vanuit Zuid-Limburg. Het regionale vliegveld van Zuid-Limburg is Maastricht Aachen Airport (MAA) van waaruit u diverse Europese bestemmingen kunt bereiken.

De vliegvelden van Charleroi, Eindhoven, Keulen en Weeze zijn ideaal om binnen Europa te reizen. Voor intercontinentale vluchten liggen   Brussel of Düsseldorf binnen handbereik. De luchthaven van Luik is vooral sterk in vrachtvervoer.

Vliegt u liever via Schiphol, dan bent u dankzij uitstekende spoorverbindingen binnen ruim 2 uur en met hooguit één keer overstappen in de vertrekhal. Daarnaast zijn er snelle en frequente treinverbindingen met Eindhoven en Venlo (1 uur), Keulen (1,5 uur), Randstad (2 uur), Parijs en Frankfurt (3 uur) en Londen (4,5 uur)

Logistieke hotspot

De goede verbindingen, de ligging in het hart van Europa en de uitstekende voorzieningen maken van Zuid-Limburg een logistieke hotspot. In de Ranking Logistic Locations neemt Zuid-Limburg (na Noord-Limburg) de 2e plaats in.

Zuid-Limburg is uniek omdat het alle transportmodaliteiten kan aanbieden. Het heeft 8 vluchthavens binnen 1,5 uur, 3 barge terminals waaronder de grootste inland barge terminal van Nederland en 6 multimodale terminals. Ruim 50 bedrijven in de medtech-sector hebben hier hun Europese distributiecentra. Meer dan 40 staalbedrijven kiezen voor Zuid-Limburg vanwege de uitstekende logistieke voorzieningen. Een derde logistiek cluster is de automotive. Op industrieterrein Holtem-Noord verrijst het grootste distributiecentrum van Nederland.