Zuid-Limburg. Je zal er maar wonen!

Het stedelijk hoefijzer Luik, Maastricht, Sittard-Geleen, Parkstad, Aken biedt cultuur, creativiteit en communities. Binnenin ligt het Heuvelland, pittoreske plaatsen, het glooiende landschap, op adem komen, recreatie, uitzicht.

Stadsleven en dorpsgevoel liggen in Zuid-Limburg -letterlijk en figuurlijk- dicht bij elkaar. Het notorious international breakdance event en een traditioneel schuttersfeest, The European Fine Art Fair en een markt met streekproducten, stedelijke architectuur en vakwerkboerderijen. Niet voor niets vinden er jaarlijks maar liefs 5 miljoen overnachtingen plaats in Zuid-Limburg. Goed voor 20.000 banen in toerisme en recreatie!

Stedelijke kwaliteit

Zuid-Limburg kent enkele dicht bij elkaar gelegen middelgrote steden met een aangename menselijke maat. Samen vormen zij een conglomeraat met grootstedelijke kwaliteiten. Het is echter de combinatie stedelijke en parkstedelijke kwaliteit die Zuid-Limburg uniek maakt.

De drie steden Heerlen/Parkstad, Maastricht en Sittard-Geleen beschikken elk over specifieke kenmerken. Heerlen/Parkstad is een dynamisch gebied vol uitersten. Met onder meer het grootste indoor-skidorp van Europa, de grootste woonboulevard van Europa en de oudste abdij van Nederland. Heerlen is een bruisende stad vol creatieve broedplaatsen, talloze evenementen, veel groen en talloze (architectuur) monumenten.

Maastricht, de hoofdstad van Limburg met zijn prachtige historische binnenstad, biedt gastronomie op hoog niveau, exclusief winkelplezier, internationale allure en een levendige studentencultuur.

Sittard-Geleen, een van de groenste steden van Nederland, heeft een gezellig centrum, vol oude monumentale panden en vakwerkwoningen. Sittard-Geleen weet zich vooral op sportief gebied (internationaal) te onderscheiden met de Sportzone Limburg waar in een innovatieve omgeving wordt gewerkt aan (top)sport en talentontwikkeling. 

Natuurlandschap

Zuid-Limburg is een gebied met een uniek karakter. Steile hellingen, afgewisseld met holle wegen en plateaus. De schoonheid van het Heuvelland, bekroond met vijf sterren, is veelbezongen, maar de naam klopt niet. Want eigenlijk bevat het landschap geen heuvels maar dalen.

Zuid-Limburg is een landschap met diep ingesleten dalen door rivieren en rotsachtige dalhellingen. Het cultuurhistorisch erfgoed is uitzonderlijk en gevarieerd met onder andere vakwerkboerderijen, kapelletjes en kruisbeelden. Vanwege silex (vuursteen) en de vruchtbare grondsoort löss kent Zuid-Limburg de langste bewoningsgeschiedenis van Nederland.

Binnen Zuid-Limburg zijn enkele gebieden te onderscheiden met elk hun eigen natuurlijke kwaliteiten. De bijna vlakke Grensmaasvallei in het noordelijkste deel, het Heuvelland in het zuiden dat vloeiend overloopt in de Belgische Voerstreek en de noordelijke Ardennen. Tenslotte Parkstad, de snelst groeiende toeristische bestemming van Nederland vlakbij de Duitse Eifel en Hoge Vennen. In april 2016 is Parkstad uitgeroepen tot de Beste toeristische bestemming ter wereld door de World Travel en Tourism Council.