Tips en trucs voor mkb'ers die octrooi willen aanvragen

Zuid-Limburg behoort tot de koplopers in Nederland als het gaat om Europese octrooiaanvragen. Hoewel octrooien vaak noodzakelijk zijn voor grote, innovatieve multinationals, zoals DSM, kunnen ze ook erg nuttig zijn voor vindingrijke mkb’ers. Maar waar moet je als ondernemer op letten als je een octrooi wilt aanvragen? We vroegen het aan Kitty Veldman, van octrooibureau Ab Ovo in Limbricht.

 

Waarom vraag je eigenlijk een octrooi aan?

“Je vraagt een octrooi aan als je als bedrijf geïnvesteerd hebt in een technische noviteit, bijvoorbeeld een innovatief product, waarmee je nog niet mee de markt op bent gegaan en waarvan je niet wilt dat de concurrentie ermee aan de haal gaat.”

Wanneer vraag je octrooi aan?

“Dit is heel belangrijk: je vraagt octrooi aan op het moment dat je jouw vinding nog niet op de markt hebt geïntroduceerd. Hier gaat het bij veel ondernemers vaak fout. Als je jouw noviteit al publiekelijk hebt gelanceerd, dan ben je te laat.”

Is het aanvragen van een octrooi in Nederland voldoende?

“Je kunt op meerdere schalen een octrooi aanvragen. Een octrooi dat jou beschermt in Nederland, in Europa of zelfs wereldwijd. Waar je voor kiest is compleet afhankelijk van de impact die je verwacht te maken met jouw vinding. Wat dat betreft is het maatwerk.”

Is octrooi aanvragen duur?

“Een octrooi aanvragen kost enkele duizenden euro’s. Of dat voor jou duur is, hangt volledig af van de totale investering in jouw innovatie en wat je verwacht straks, als jouw vinding op de markt komt, terug denkt te verdienen. Voor grotere bedrijven is de kostendrempel natuurlijk gemakkelijker te nemen dan voor kleinere ondernemers. Desalniettemin kan een octrooi je veel geld opleveren, mits je tijdig erbij bent. Want dan weet je zeker dat je de enige bent die met deze innovatie de markt op mag.”

Zijn er ook nog andere dingen die je met een octrooi kunt doen?

“Een octrooi is er om jouw idee te beschermen. Het is echter wél goed dat je als ondernemer, voordat je investeert in een innovatie, een goed beeld krijgt van welke octrooien al zijn vastgelegd. Je wilt immers niet het wiel opnieuw hoeven uitvinden. Dus oriënteer én informeer je goed en wees er op tijd bij: dat zijn de gouden tips als het om octrooien gaat.”

Onlangs heeft de Orde van Octrooigemachtigden het boek OCTROOI uitgebracht. OCTROOI geeft in eenvoudige bewoordingen een goed beeld van het beschermen van nieuwe technische ontwikkelingen. Ook andere vormen van intellectueel eigendom, zoals o.a. merken- en modellenrecht worden in dit boek beknopt toegelicht. Het boek is hier gratis te downloaden.

Meer producten en innovaties