Het komt: Snel en draadloos internet voor buitengebied Heuvelland

Een betere en snellere internetverbinding voor afgelegen buitengebieden in het Heuvelland: Het wordt mogelijk door gebruik te maken van een zogenaamd vast-draadloos-netwerk. Dat is de conclusie van een onderzoek door Greenet in opdracht van de Provincie Limburg en de 'Lijn-50 gemeenten' Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. “Wij zijn erg tevreden met de uitkomst van dit onderzoek naar deze bijzondere vorm van draadloze infrastructuur”, aldus wethouder Gerry Jacobs van gemeente Eijsden-Margraten en bestuurslid bij ESZL. “Ook met de wetenschap dat dit een mogelijkheid is de moeilijk te bereiken gebieden in het heuvelachtige landschap te ontsluiten, maakt dit onderzoek succesvol”, vult gedeputeerde Hans Teunissen aan.

Op 6 februari j.l. werd bij het bedrijf MergellandEi in Eckelrade het onderzoek feestelijk afgesloten. Guus en Vera Lardinois: “Wij zijn blij dat ook wij als ondernemers nu een goede internetverbinding hebben en daardoor ook ‘online’ goed bereikbaar zijn.”

Limburgse samenleving digitaliseert

“Vooral voor de bewoners en bedrijven in het buitengebied is dit goed nieuws. Zij zijn de grote winnaars", aldus geputeerde Teunissen. "Door de toegang tot snel internet zijn ze optimaal voorbereid op alle toekomstige digitale ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, studeren, veiligheid en zorg op afstand. Juist nu de Limburgse samenleving verder digitaliseert, wordt snel internet steeds belangrijker voor de leefbaarheid en bedrijvigheid van het buitengebied."

Snel internet voor alle inwoners

De Provincie Limburg is in 2016 gestart met een plan van aanpak om voor Zuid-Limburg te zoeken naar mogelijkheden om de witte gebieden aan te sluiten op sneller internet. Gezien het heuvelachtige en uitgestrekte gebied bleek dit een uitdaging te zijn. Vandaar dat er gekozen is om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren met een draadloze verbinding.

Voor de uitvoering van het onderzoek is gezocht naar de geografisch moeilijk bereikbare locaties en hoe deze bereikbaar te maken met behulp van een draadloze verbinding. Hiervoor moest een geschikte locatie worden gevonden voor een antenne-opstelpunt. Het doel is zoveel mogelijk adressen te bereiken die geen of slechte internetverbinding hebben. Geïnteresseerden konden zich aanmelden voor gratis deelname aan dit onderzoek.

Breedbandverbinding

De proef is in 2018 uitgevoerd door apparatuur te installeren aan de reeds bestaande zendmast in Eys (gemeente Gulpen-Wittem). Vanaf die mast heeft de firma Greenet een glasvezel verbinding weten te maken met haar netwerk en kan daarmee het draadloze internet naar de eindgebruiker realiseren. Deelnemers, gelegen binnen een straal van circa 10 kilometer, zijn met een buitenontvanger aangesloten op het netwerk en kunnen zo gebruik maken van een breedbandverbinding. Aan de proef deden uiteindelijk zo'n 27 adressen mee.

(Bron & foto: Provincie Limburg)

Meer producten en innovaties