Jong chemie talent internationaal erkend als Europese game changer

Eén van de wetenschappers binnen het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe) in Geleen draagt sinds kort een bijzondere titel: Panos Kouris is verkozen tot een van de tien Young European Talents in het vakgebied Science. Panos is 31 jaar, werkt aan zijn PhD-thesis aan de TU Eindhoven en is CTO van start-up Vertoro. Dit bedrijf richt zich op technologie om ruwe olie uit papierpulp te maken. Vertoro komt als spin-off voort uit kennisinstituut Chemelot InSciTe. Dit instituut faciliteert jonge onderzoekers met baanbrekende ideeën over materialen voor industriële en biomedische toepassingen. Hier lopen momenteel 11 onderzoeksprojecten.

‘High quality’ internationaal netwerk

Buiten de wetenschap, worden Young European Talents geselecteerd met een bijzonder talent in politiek, cultuur, sport of in het bedrijfsleven. De ambassades en ministeries van Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Nederland hebben een stem in de keuze van in totaal 50 talenten tussen 18 en 35 jaar. Doel is om de ontwikkeling van een ‘high-quality’ internationaal netwerk van toekomstige beïnvloeders te faciliteren.  De Provincie Limburg is betrokken in dit initiatief met als doel de band tussen deze talenten en Limburg te versterken. Een inspirerend driedaags programma om de talenten samen te brengen vond dan ook onlangs in Limburg plaats.

“Impact maak je niet alleen”

Panos Kouris: “Voor mij was het programma een heel bijzondere ervaring en een unieke kans om met jonge getalenteerde Europeanen in contact te komen. In deze groep bevinden zich toekomstige ‘game changers’, daar ben ik van overtuigd. Wat me duidelijk werd is dat het niet genoeg is om binnen je vakgebied een talent te zijn. Je moet je boodschap op een begrijpelijke manier kunnen uitleggen, mensen erin meenemen en met ze samenwerken om te bereiken wat je wil, namelijk impact hebben op de maatschappij. Dat is de boodschap die ik mee naar huis neem. “ 

Vertoro; ‘het groene goud’

Het zijn drukke tijden voor Panos, die van oorsprong Grieks is en al geruime tijd in Nederland woont en werkt. Na zijn master Chemical Engineering startte hij in 2015 zijn PHD aan de TU in Eindhoven. Zijn onderzoek naar technologie om reststromen uit papierpulp om te zetten in ruwe olie, bleek een business case met ongekend interessante mogelijkheden. Samen met Professor Emiel Hensen van de TU Eindhoven en collega Michael Boot, ontwikkelt hij dit concept in de startup Vertoro, dat letterlijk ‘het groene goud’ betekent. Vertoro beschikt inmiddels over zes medewerkers en dingt met grote regelmaat mee naar prestigieuze internationale startup awards.

“We zijn nu op het punt aangekomen dat we kunnen gaan opschalen", zegt Panos Kouris. "Chemelot InSciTe heeft opdracht gegeven voor de bouw van een pilot plant facility op het terrein van de Brightlands Chemelot Campus en hier moeten in de zomer van 2019 de eerste vaten olie van de band rollen. 2019 wordt in alle opzichten een bijzonder jaar, met hoge verwachtingen van Vertoro maar ook persoonlijk, want in januari word ik voor de eerste keer papa.”

Meer producten en innovaties