Innovatest (Maastricht) blijft groeien: ‘Maar dan moeten we wel genoeg mensen vinden.’

Twee weken geleden won Innovatest Europe de Rabo Made in Maastricht Award; dé prijs voor Maastrichtse bedrijven die economisch succesvol zijn en tegelijkertijd een visitekaartje voor de stad afgeven. Innovatest is wereldleider op het gebied van geavanceerde hardheidstesters en heeft gerenommeerde klanten zoals Airbus, Boeing, BMW en Mercedes. We gingen op bezoek bij CEO Roland Engbersen en bespraken de stormachtige groei van Innovatest, tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in Zuid-Limburg: “Wij kunnen doorgroeien, mits we de mensen vinden.”

In de meetingroom van het hoofdkantoor van Innovatest hangt een wereldkaart aan de muur. Met punaises en stickers is aangegeven waar het bedrijf allemaal actief is: China, de VS, Japan, Singapore, Centraal-Europa, om maar eens een paar windstreken te noemen. In januari opent Innovatest een nieuwe vestiging in Philadelphia. “Wereldwijd werken er 130 mensen in onze organisatie. Daarnaast hebben we tal van franchise-ondernemingen, die onze naam dragen. In Tokyo bijvoorbeeld”, vertelt Engbersen. “Ter vergelijk: in 2008 werkte hier maar 5 mensen.”

Innovatest maakt zeer gesofisticeerde apparaten en software, waarmee de hardheid van een breed spectrum aan materialen getest kan worden. Zoals bijvoorbeeld geavanceerde componenten, gemaakt van staal, legeringen of plastic, voor o.a. de luchtvaart- en auto-industrie. “Hier in de directe omgeving is er geen enkel bedrijf dat kan wat wij doen”, zegt de CEO van Innovatest. “Bovendien is Maastricht een geweldige plek. Logistiek gezien heeft het een gunstige ligging. En het heeft een grote aantrekkingskracht op toekomstige werknemers, zeker die uit het buitenland.”

Niet uren in de auto

Waarom het ver weg zoeken, als je het ook dichtbij kunt vinden: het is een uitspraak die Engbersen vaak doet, als het om het aantrekken van nieuwe mensen gaat. “Als je uit Zuid-Limburg komt en je wilt bij een hightech bedrijf werken, waarom zou je dan naar bijvoorbeeld Eindhoven willen?”, stelt Engbersen. “Dit soort werk bieden wij hier in Maastricht. Daar hoef je niet uren voor in de auto te zitten.”

Het probleem is echter: vind de mensen maar eens die een technische achtergrond hebben, zegt de directeur. “Zowel op hbo- en academisch niveau als mbo-niveau vind je ze nauwelijks in deze regio. We werken veel samen met een technische opleiding in Sittard; daar hadden ze dit jaar slechts 15 leerlingen rondlopen. Dit is echt een uitdaging voor de technische sector.”

Achterstand

Omdat er te weinig arbeidskrachten beschikbaar zijn, heeft Innovatest productie-achterstand opgelopen. “Ik verplaats sommige productie daarom naar onze vestiging in Shanghai. Niet omdat dat goedkoper is, maar ‘gewoon’ omdat ik productie moet kunnen draaien voor onze klanten”, aldus de ondernemer. Engbersen zegt dat Innovatest in drie tot vier jaar tijd in totaal nog zo’n 65 tot 70 procent kan groeien. “Mits er genoeg mensen voorhanden zijn.”

Innovatest leidt nu al zélf mensen op, om zodoende het gebrek aan technisch geschoolde medewerkers op te vullen. Dat lukt vrij goed, alleen vergt het zelf opleiden enorm veel tijd en middelen van een relatief kleine organisatie zoals Innovatest. “Hoewel wij wereldwijd opereren, zijn wij kleiner dan bijvoorbeeld de Amerikaanse multinationals in de medtech-sector die in deze regio liggen”, legt Engbersen uit. “Voor zulke bedrijven is dat gemakkelijker te organiseren.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Engbersen vind dan ook dat de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem, niet alleen op de schouders van ondernemers zou moeten rusten. “Er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in technische opleidingen, vind ik. En nu moeten bedrijven, omdat er te weinig technische mensen worden voortgebracht, die mensen zelf opleiden. Wij kunnen dit als bedrijven niet alleen opbrengen. Voor die investering hebben we de overheid en het onderwijs nodig.”

 

Meer producten en innovaties