Pitch Event: Maak kennis met Universiteit van de Toekomst en Future 50!

Op 20 september a.s. krijgen vier ondernemers de kans om hun idee te pitchen, tijdens het Pitch Event van de Limburgse Versnellingstafels. Een uitstekende gelegenheid voor partijen uit de Zuid-Limburgse economische sector, om de eerste bouwstenen te leggen voor een mogelijk waardevolle samenwerking met deze ondernemers. Maar, waar zijn deze vier ‘pitchers’ eigenlijk naar op zoek? Deze week een gesprek met twee van hen: Lars Pacbier (Universiteit van de Toekomst) en Wim Vaessen (Future 50).

Sinds de introductie van de iPhone in 2007, is de digitalisering van de maatschappij en economie onstuitbaar gebleken. Dit heeft gevolgen voor hoe we tegen begrippen als werk, competenties en vaardigheden aankijken. Ontwikkelingen zoals de opmars van kunstmatige intelligentie, het toenemende belang van data en de toepassing van technologie zoals blockchain, zorgen ervoor dat de baan van de toekomst er anders uit zal zien. Maar, zo vroeg ondernemer Lars Pacbier, van social mediamarketingbureau FB4, zich af, waarom is er dan nog geen ‘opleiding van de toekomst’?

Juiste kennis en vaardigheden

Onder de naam ‘Universiteit van de Toekomst’ wil Pacbier een programma starten, waarin zowel studenten als werknemers in een organisatie, worden voorbereid op wat de maatschappij en economie over een paar jaar van hen verlangen. “Bedrijven zijn met hun producten en diensten nu al bezig met de toekomst”, stelt Pacbier. “Dit betekent dat ze ook de juiste mensen moeten hebben, met de kennis en vaardigheden om op al die nieuwe ontwikkelingen in te kunnen spelen.”

Toegevoegde waarde

Op dit moment schieten opleidingen volgens Pacbier op dat gebied nog vaak tekort. “Opleidingen werken met curriculae die vaak niet helemaal aansluiten op wat bedrijven nodig hebben. Bovendien zijn werknemers die al langer in dienst zijn, ook niet goed bekend met nieuwe technologie. De Universiteit van de Toekomst gaat een programma bieden dat voor zowel studenten, werknemers als werkgevers van toegevoegde waarde gaat zijn.” Voor de ontwikkeling van de Universiteit van de Toekomst zoekt Pacbier naar bedrijven die willen participeren in het opstarten van deze nieuwe opleiding en die mee willen werken aan de inhoudelijke ontwikkeling van het programma.

Hoger opgeleide vijftigplussers

Wim Vaessen heeft weer een heel ander idee: ‘Future 50’, een community voor hoger opgeleide mensen van boven de 50 jaar, die zonder werk zitten en op zoek zijn naar een baan. Vaessen is zelf vijftigplusser en bezit meer dan 25 jaar ervaring in leidinggeven en management. Door een burn-out kwam hij thuis terecht. Ondanks dat hij nu weer aan het werk wil én kan, vindt Vaessen geen nieuwe baan: “Ik heb zelf gemerkt dat je als hoger opgeleide die ouder dan 50 is, vaak gezien wordt als een dure kracht, met veel eisen. Terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn. En als je dan ook nog eens een gat in je cv hebt, zoals ik door mijn burn-out, wordt je tevens in het hokje ‘ongeschikt’ geplaatst. En ik ben niet de enige: in Nederland vindt 40 procent van de vijftigplussers, onder wie veel hoogopgeleiden, geen nieuw werk meer.”

Dat kan en moet anders, vindt Vaessen. Hij wil daarom via de Versnellingstafels partijen mobiliseren om mee te denken en te werken aan een oplossing voor het genoemde probleem: “Dat kunnen werkgevers zijn, maar ook overheidsinstanties, zoals het UWV. Overal hoor je en lees je dat er behoefte is aan werknemers, maar veel mensen in een vergelijkbare situatie zoals ik die nu beleef, komen juist niet aan de bak. Dat is toch vreemd? Daarom moeten we iets aan dit probleem doen!”

Aanmelden voor Pitch Event

Het Pitch Event van de Limburgse Versnellingstafels vindt plaats van 15.15 uur tot en met 19.00 uur, bij United World College in Maastricht. De middag wordt geopend met een keynote van wetenschapper Roy Erkens (Universiteit Maastricht). Na de vier pitches zijn er groepssessies, waarin de eerste verbindingen gelegd kunnen worden. Het event wordt afgesloten met een netwerkborrel. U kunt zich hier aanmelden als u het Pitch Event wilt bijwonen.

 

Meer producten en innovaties