CeraCarbon uit Stein bedenkt materiaal 'sterker dan ijzersterk' (klei + kunststof)

CeraCarbon: sterker dan staal, vederlicht en slijtvast

Het Nederlandse bedrijf CeraCarbon heeft een nieuw ijzersterk materiaal ontwikkeld. Of preciezer gezegd, het is sterker dan ijzersterk.

De eerste toepassing ervan is inmiddels in de praktijk getest. Op het circuit in Zolder (België) is een geslaagde testrit gehouden met motoren met een voorvork van CeraCarbon. Deze voorvork gaat voor een revolutie in de motorsport zorgen.

‘Dit is nog maar het begin, en we moesten ergens beginnen,’ aldus CeraCarbon-oprichter Roeland Coumans. ‘CeraCarbon kan in oneindig veel toepassingen grote voordelen opleveren.’ Het ceramisch gecoate materiaal is sterker dan staal, terwijl het zo licht is als carbonfiber. Carbonfiber heeft echter als nadeel dat het niet slijtvast is en daardoor niet geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in machines. CeraCarbon lost dat probleem op: het is slijtvaster dan staal.

Het bedrijf uit Stein is één van de tien deelnemers aan Startupbootcamp Smart Materials, de eerste business-accelerator voor materialen ter wereld. Geselecteerde bedrijven van over de hele wereld met een innovatie op het gebied van onder meer biobased en biomedische materialen nemen deel aan het drie maanden durende acceleratorprogramma. Het programma maakt gebruik van de faciliteiten van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen en biedt een volledige bedrijfsketen: research & development, (pilot) fabrieken, leveranciers en klanten. Met een sterk partnernetwerk van bedrijven, overheden en instituten worden ideeën omgezet in succesvolle bedrijven. Het programma wordt aangedreven door de expertise van meer dan 150 mentoren met toegang tot markten in onder meer Europa, de VS en China. Op 10 juli zullen alle teams zich presenteren op Demo Day.

 

Meer producten en innovaties