Talenten gaan voor goud

In Watersley Sports & Talent Park werken jonge topsporters aan hun gouden medaille en jeugdige techniektalenten aan hun diploma. Het is juist de innovatieve combinatie met topsport die jongeren uitdaagt het beste uit zichzelf te halen en zich optimaal voor te bereiden op een baan in de techniek of in de groenvoorziening.

Watersley Sports & Talent Park is een internationale wooncampus voor topsporttalenten, gelegen in de sportzone van Sittard-Geleen en Beek. Meer dan 300 atleten kunnen hier straks gebruik maken van de diensten en faciliteiten van het park en zich in alle rust voorbereiden op hun topprestaties. De eerste wielerteams zijn er inmiddels neergestreken: teams van de KNWU, Giant Shimano en USACycling.

Joop Petit, verantwoordelijk voor de herontwikkeling van Watersley, vertelt: “Watersley is veel meer dan een wooncampus, het is bij uitstek een omgeving waar jongeren worden uitgedaagd om te ontdekken waar ze goed in zijn. Talenten en kwaliteiten van allerlei niveaus en op allerlei gebieden zijn een waardevolle aanvulling op de aanwezige sporttalenten. Men stimuleert elkaar.”
 

Op naar de gouden medaille

De wooncampus in wording vormt alvast een uitstekende leeromgeving voor leerlingen van de midden- en bovenbouw van Xaverius LW&TC. Begeleider Ralf Leurs: “Onze leerlingen zijn jongeren met sociale-, emotionele-, ontwikkelings- en/of gedragsproblemen. Watersley is voor hen een perfecte leeromgeving. Ze beseffen dat hier topsporters wonen die keihard werken aan één doel: de gouden medaille. Ze voelen dat ze daar op hun manier deel van uitmaken. Dat levert een groot verantwoordelijkheidsgevoel op. Richting de sporters maar ook voor hun eigen ontwikkeling. Want zij gaan ook voor de gouden plak; in hun geval een VCA-diploma en alle branchegerichte certificering die daarbij hoort.”
 

Wedstrijdmentaliteit

Joop Petit: “Deze leerlingen vertonen op school gedragsproblemen, hier is daar geen sprake van. Dat is toch prachtig! In mijn overtuiging komt dat omdat we hier een omgeving creëren waar jongeren kunnen excelleren, topsporters én andere talenten. Je ziet dat de leerlingen zelfvertrouwen krijgen. Ze zijn in echte woningen bezig, in een echte woonomgeving. Ze ontmoeten de sporters waarvoor ze het doen en worden aangestoken door hun ambitie en wedstrijdmentaliteit. Dat vertaalt zich soms in leuke wedstrijdjes zoals zoveel mogelijk m2 schilderen binnen een minuut. Met natuurlijk een beloning voor de winnaar!”
 

Wereldwijde aantrekkingskracht

“Watersley Sports & Talents Park zal een unieke plek worden die topsporters uit de hele wereld aantrekt,” verwacht Petit. “Iedereen die dat wil, kan daaraan een steentje bijdragen; het onderwijs, bedrijfsleven, gemeente en instellingen. De mooie prestaties van de sporttalenten in de toekomst is iets om samen trots op te zijn. De Olympische gedachte: “Meedoen is belangrijker dan winnen”, resulteert in een win–winsituatie voor alle deelnemers en de regio.”

Meer producten en innovaties