Uurwerk met innovatief schoksysteem

De meeste mechanische horloges zijn niet goed bestand tegen een fietstochtje over kinderkopjes of een stevig potje sporten. Oplossingen werden vooral gezocht in verbetering van het uurwerk, maar dat leverde lang niet voldoende resultaat. Goudsmid Roland Oostwegel uit Heerlen gooide het over een andere boeg. Hij verbeterde niet het uurwerk zelf maar de kast eromheen.

In 2009 presenteerde hij het eerste horloge met een innovatief schoksysteem: het uurwerk is in een losse ring gemonteerd en is door drie ‘Shock Wing’ veren aan de horlogekast verbonden. De drie veren absorberen de schokken en stoten van alle kanten en kunnen zelfs worden aangepast aan de leefstijl van de eigenaar. Roland Oostwegel is weliswaar niet de eerste die een schokvrij systeem bedacht. Zijn gepatenteerde systeem is echter wel het eerste dat is geproduceerd en waarvan onomstotelijk vaststaat dat het werkt.


De R.O.1 SPACE

In 2010 ontmoette Roland Oostwegel de Nederlandse astronaut André Kuipers bij ESA in Noordwijk tijdens het testen van Oostwegel’s wereldwijd gepatenteerde R.O.1 Shock-System voor horloges. André vertelde Oostwegel dat hij tijdens zijn eerste ruimtemissie zijn ‘gevoel voor tijd’ leek te verliezen. Ook andere astronauten klaagden over dit verschijnsel. Oostwegel besloot om dit probleem op te lossen met de ontwikkeling van een speciaal ruimtehorloge. Dit horloge moest uiteraard aan een aantal strenge eisen voldoen voordat het daadwerkelijk de ruimte in zou mogen. Roland hield bij zijn ontwerp rekening met de volgende wensen en eisen.

Meer producten en innovaties