Internationale topuniversiteiten en hogescholen

Zuid-Limburg biedt een grote keuze aan excellent (internationaal) onderwijs op alle niveaus en voor alle leeftijden. Zuyd HogeschoolMaastricht University en één, soms meer middelbare scholen staan steevast bovenin nationale en internationale ranglijsten. De Open Universiteit in Heerlen is een van de grootste e-learning universiteiten ter wereld. Direct over de grens liggen de gerenommeerde universiteiten van Aken (RWTH) en Luik. Bovendien liggen er maar liefst 3 academische ziekenhuizen binnen 25 km: uniek in Europa!

Onderscheidend onderwijs


In Zuid-Limburg zijn het internationaal onderwijs en onderwijs in de medische en technische richting sterk vertegenwoordigd. Dat heeft alles te maken met de het bedrijfsleven in de regio, waar talloze medische, technische of internationaal georiënteerde bedrijven zijn gevestigd.

Universitair onderwijs

In Zuid-Limburg zijn twee universiteiten gevestigd: de Universiteit Maastricht (UM) en de Open Universiteit (OU).

Maastricht University, wereldwijd 6e op de ranglijst van jonge universiteiten, staat nationaal en internationaal bekend om de kwaliteit van haar onderwijs en onderzoek. Met 50% buitenlandse studenten is het de meest internationale universiteit van Nederland.

University College Maastricht (UCM) is een Liberal Arts & Sciences Honours College van Maastricht University. Dit brede interdisciplinaire programma is bestemd voor gemotiveerde studenten met een brede academische interesse. Voor de 3e keer op rij is UCM verkozen tot beste Liberal Arts & Science program in de Keuzegids, de jaargids met alle universitaire programma’s in Nederland. UCM is tevens – voor het tweede achtereenvolgende jaar – uitgeroepen tot best scorende bachelor. 

De OU is een van de grootste e-learning universiteiten ter wereld. Net over de grens liggen bovendien universiteiten van formaat: de Université de Liège, de Universiteit Hasselt en de RWTH Aachen, één van de beste technische universiteiten van Europa. Met 42.000 studenten is de RWTH groter dan alle Nederlandse technische universiteiten bij elkaar!

Hoger beroepsonderwijs

De HBO-opleidingen in Sittard, Heerlen en Maastricht bieden kwalitatief hoogwaardig onderwijs. 

Zuyd Hogeschool is tot tweemaal toe verkozen tot de beste grote hogeschool van Nederland*. Nationale bekendheid hebben de Hotelschool, de Toneelacademie en de kunstacademie in Maastricht. De lerarenopleiding van Fontys in Sittard-Geleen is de beste lerarenopleiding van Nederland.

Steeds nadrukkelijker zoeken de opleidingsinstituten de samenwerking met het regionale bedrijfsleven waardoor de afstemming tussen theorie en praktijk verbeterd en de kansen op een baan worden vergroot. 

* Keuzegids HBO 2008 & 2010

Middelbaar beroepsonderwijs

Het Arcus College en ROC Leeuwenborgh zijn de regionale opleidingscentra in Zuid-Limburg met een breed scala aan opleidingen en aantrekkelijk onderwijs.

Het Arcus College is de grootste onderwijsaanbieder in Parkstad. Het aanbod omvat een breed spectrum van opleidingen. Bijzonder is de callcenteropleiding die nergens anders in Nederland te volgen is.

ROC Leeuwenborgh verzorgt beroepsonderwijs en educatie vanuit Maastricht, Sittard-Geleen en Maastricht-Aachen Airport. Uniek is het Aviation Competence Centre: het kennis- en opleidingscentrum voor de luchtvaarttechniek.

De beide regionale opleidingscentra werken samen met het regionale bedrijfsleven met als doel de opleidingen goed te laten aansluiten op de praktijk en de baankansen voor afstudeerders te vergroten. Op het gebied van zorgopleidingen bijvoorbeeld, werken overheid-, zorg-, zorg- welzijns- en onderwijsinstellingen samen om de uitdagingen vanuit de zorg te vertalen naar opleidingen voor zorgprofessionals en technici. Een goed voorbeeld is de nieuwe opleiding Zorgtechnicus. 

Internationaal onderwijs

Zuid-Limburg heeft maar liefst twee internationale scholen: het United World College (UWC) Maastricht en de AFNORTH International School.

Er zijn wereldwijd maar 15 UWC’s en 1 daarvan is gevestigd op een gloednieuwe campus in Maastricht. De school biedt onderwijs aan meer dan 500 studenten van 2 tot 22 jaar. De filosofie van het UWC is dat onderwijs een kracht is die mensen, naties en culturen verbindt en bijdraagt aan een vredige en duurzame toekomst. Op UWC Maastricht zitten leerlingen van meer dan 100 nationaliteiten.

AFNORTH International School is een bijzondere school omdat het de curriculum-eisen van vier naties volgt, van kleuter- tot middelbare school. Leerlingen in Engelssprekende klassen voldoen aan de eisen van de Verenigde Staten, Canada en Verenigd Koninkrijk. In Duitsttalige klassen worden de onderwijskundige eisen van Duitsland nageleefd.

De Maastricht School of Management is een van de oudste en meest internationale business schools van Nederland. De MSM biedt MBA-programma’s die vooral gericht zijn op professionalisering van management en organisaties in en voor opkomende en ontwikkelingslanden.  

Voortgezet onderwijs

De middelbare scholen in Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen bieden landelijk erkende topkwaliteit. Wachtlijsten zijn er niet.

Enkele middelbare scholen staan zelfs in de top van beste scholen in Nederland. In 2014 was Scholengemeenschap Groenewald in Stein nummer 1 van VMBO GT Scholen en bevond het Porta Mosana College in Maastricht zich in de top 5 van best presterende scholen.

In Maastricht, Heerlen, Brunssum en Landgraaf wordt op de zogenaamde TT)-scholen, tweetalig onderwijs (Engels / Nederlands) gegeven.

In Geleen, Gulpen en Heerlen zijn technasia gevestigd, scholen waar extra nadruk ligt op bètavakken en techniek, onder meer via het vak Onderzoek en Ontwerpen. Om een link te leggen met de praktijk werken de technasia samen met het bedrijfsleven en hoger onderwijs aan concrete opdrachten. 

Limburgs Voortgezet Onderwijs

Basisonderwijs

Zuid-Limburg heeft een hoge dichtheid aan basisonderwijs. Dat betekent dat er vrijwel altijd op korte afstand van huis een basisschool te vinden is.

Er zijn geen wachtlijsten en de basisscholen zijn kleinschalig. De Limburgse basisscholen presteren het beste van Nederland (Bron: RTL Nieuws, 2013), uitgaande van de scores van de Citotoets.

De keuze in type basisschool is bovendien groot: katholiek, oecumenisch, protestants-christelijk, algemeen bijzonder en openbaar onderwijs, evenals Jenaplan- en Montessorischolen.

In Zuid-Limburg zijn vijf zogenaamde academische basisscholen, in Maastricht, Montfort, Kerkrade en Sittard. Academische basisscholen onderscheiden zich doordat ze professionalisering van aankomende en zittende leerkrachten verbindt met onderzoek en innovatie van het onderwijs. De leerlingen worden uitgedaagd om te leren op een onderzoekende manier. 

Basisscholen in Zuid-Limburg