Het MECC in Maastricht is van 16 tot en met 19 januari voor even het epicentrum van de simracewereld in Europa. Het congrescentrum is dan het decor voor Sim Formula 2020; het grootste simrace-event van de Benelux, dat tijdens oldtimerbeurs InterClassics wordt gehouden. Vanuit heel Europa komen de beste racers naar Zuid-Limburg om virtueel hun rondjes te rijden. Dat doen ze achter het stuur van digitale racebolides op waarheidsgetrouwe versies van de beroemdste circuits. Het event is de opmaat voor de ontwikkeling van Zuid-Limburg tot permanente hotspot voor simracen in Europa.

 

Sim Formula bestaat uit een race-event, waarin racers het tegen elkaar opnemen voor prijzengeld, een expo én een congres. Dit congres vindt op donderdag plaats en staat o.a. in het teken van de (economische) potentie van simracen en esports (het competitief spelen van games). Hiervoor zijn gasten uit de simracewereld uitgenodigd, zoals René Hoogterp (voorzitter van de Nederlandse simracevereniging en autosportcommentator bij Ziggo Sport) en Atze Kerkhof (directeur van Team RedLine; een van de beste simraceteams ter wereld). Maar ook Karin Wenz van de Universiteit Maastricht, gespecialiseerd in esports en digitale cultuur, Jaap Visser managing director van het grootste broadcasting bedrijf van de wereld in games en marketingexpert Marco Albreghts zullen het podium bestijgen. Het hele event wordt mede mogelijk gemaakt door Studio 397, InterClassics, ESZL, de gemeente Maastricht, Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en VISTA College.

Enorme potentie

De potentie van simracen en esports is groot. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die vrijwel dagelijks competitief gamen. “Het is een enorme sector aan het worden”, benadrukt Sim Formula-organisator Andy Maassen. “Niet alleen vanwege het aantal actieve racers, maar ook door alles wat naast het racen zelf erbij komt kijken. De technologie, de apparatuur, de marketing en commercie. Simracen is huge.”

Maassen is zelf al jaren actief binnen de eSports-sector en van daaruit betrokken bij allerlei initiatieven die met simracen te maken hebben in de Euregio. Hij ziet mogelijkheden weggelegd voor Zuid-Limburg en het directe Umfeld, als regio die kan profiteren van de kansen die simracen en esports bieden. “Dit is een internationale, centraal gelegen regio, waar veel kennis en kunde voor handen is. Het bedrijfsleven en het onderwijs zouden veel kunnen betekenen voor de simrace-sector en andersom. De snelle groei van de sector zou business kunnen opleveren en de regio aantrekkelijk kunnen maken.”

Simracecampus in Zuid-Limburg 

Maassen wil van Sim Formula een jaarlijks terugkerend event maken. Maar juist omdat hij mogelijkheden voor Zuid-Limburg in het verschiet ziet liggen, kijkt Maassen al verder dan het event zelf. “Ik denk dat Zuid-Limburg een hotspot voor simracen kan worden. Ik zie het als een soort campus, waar expertise ontwikkeld wordt op het gebied van broadcasting, gaming technologie, apparatuur zoals racestuurtjes en speciale racestoelen, het 3D-printen van onderdelen en marketing. Allemaal onderwerpen die een rol spelen in deze sector.”

Vandaar dat Sim Formula wordt afgetrapt met het genoemde congres op donderdag. Op vrijdag is er een Student Seminar, waar studenten en scholieren uit Zuid-LImburg enthousiast gemaakt worden voor simracen en eSports. De zaterdag en zondag staan in het teken van de simraces. Op de virtuele circuits van Sebring (VS), Nürburgring (D), Zandvoort (NL) én...Maastricht. Maassen: “We hebben de afgelopen periode een Europese kwalificatiesessies gehouden. Hieruit zijn enkele van de allerbeste simracers van Europa naar voren gekomen als winnaars. Zij zullen dit weekend strijden om een prijzenpot van in totaal tienduizend euro. Kortom: in Maastricht zie je de Europese top in actie.”


Meer weten? Ga naar www.simformula.eu voor meer informatie!

Gerelateerde bedrijven