Start-up Chipmunk Health uit Heerlen wil koploper worden in digitale, persoonlijke gezondheidszorg. Hiervoor werkt het bedrijf aan één gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en veilig platform, dat mensen grip op hun gezondheid geeft. Met zowel de steun van huisartsenorganisatie Meditta, het Limburg Business Development Fonds van LIOF, het Innovatiefonds en het Business Innovatie Team Limburg van Rabobank als ook met de IT-experts van Conclusion, gaat Chipmunk zich verder doorontwikkelen. In 2019 staat de release van Chipmunk Health voor de consumentenmarkt gepland: “Deze regio is voor de ontwikkeling van het platform de place-to-be.”

Chipmunk is een digitaal platform, waar mensen op één plek alle medische informatie over hun eigen gezondheid terugvinden, die voor hen belangrijk is. Chipmunk Health rekent volgens oprichter Erik Duijsens af met het ontoegankelijke, weinig vernieuwende en niet echt klantgerichte karakter van e-health. “Chipmunk zet mensen centraal; niet technologie of systemen”, benadrukt hij. Wij vinden dat iedereen zélf zijn gezondheid in de gaten moet kunnen houden: Snel, simpel en betrouwbaar. Alles wat je wilt weten over jouw gezondheid op één plek, op één platform. En je eigen huisarts kijkt mee en stuurt waar nodig bij.”

Bewuste keuze voor regio

Chipmunk Health wordt ontwikkeld binnen een bijzonder partnership, waarin Zuid-Limburgse partijen uit de zorg, de IT en de financiële dienstverlening elkaar gevonden hebben. “Samen met Meditta en Conclusion werken we nu aan de productversie van het platform”, legt Duijsens uit. “Het innovatiefonds van de Rabobank en het Limburg Business Development Fonds van LIOF maken deze ontwikkeling financieel mede mogelijk.”

Als locatie voor de start-up, heeft het bedrijf bewust gekozen voor Zuid-Limburg en de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen in het bijzonder. “Deze regio heeft alles om onze visie op gezondheidszorg te vertalen naar concrete, baanbrekende zorgverlening”, vindt de directeur van Chipmunk. “Een urgente behoefte aan zorgvernieuwing, partners die daar heel graag aan willen bijdragen, een hoogwaardige kennisinfrastructuur én een, internationaal gezien, zeer aantrekkelijke ligging. Al die zaken komen hier in deze regio en op de Brightlands Campus bij elkaar: Voor ons dus gewoon een perfecte locatie.”

Beter, effectiever en goedkoper

Uiteindelijk draait Chipmunk om een betere kwaliteit van leven, gebaseerd op een platform dat mensen ondersteunt bij zorg op maat zonder gedoe en vooral met minder wachtkamers. “Wij zijn ervan overtuigd dat Chipmunk gaat zorgen voor een effectievere en kwalitatief nog betere gezondheidszorg dan die we al hebben, tegen lagere kosten”, stelt Duijsens. “Met Chipmunk kunnen mensen, samen met hun eigen huisarts, veel meer regie nemen over hun eigen gezondheid. Internationale studies laten zien dat een dergelijke aanpak werkt, met als gevolg tevredenere patiënten en zorgverleners en betere klinische resultaten.”

En voor zorgverleners betekent Chipmunk straks meer tijd en ruimte voor complexe zorg. “Via Chipmunk kun je als zorgverlener altijd en overal met jouw patiënten meekijken", schetst Duijsens. "Je hebt - uiteraard met hun toestemming - inzicht in relevante medische data. Zo kun je in een oogwenk bepalen of je iemand op spreekuur wilt zien. Veel afspraken met onnodig bezorgde patiënten worden hierdoor verleden tijd.”

Toekomst dichterbij

Duijsens is dan ook blij dat de nieuwe partners geloven in de visie van Chipmunk: “Een betere kwaliteit van leven, via digitale, persoonlijke gezondheidszorg, waarin mensen écht centraal staan: Dankzij de financiële en organisatorische partnerships met Meditta, LIOF, Rabobank, Conclusion en Brightlands komt die toekomst een flinke stap dichterbij. In Limburg!”

Gerelateerde bedrijven