Economie video's over Zuid-Limburg

Electronisch oog is ook wakker wanneer de tuinder slaapt

03-05-2012

Twee jongen ondernemers - gevestigd in Heerlen - hebben een soort electronisch oog ontwikkeld waarbij ze planten dag en nacht observeren. Met die info kan de tuinder de planten nóg beter later groeien. In 2014 verwacht het duo met hun bedrijf Phenospex een miljoenenomzet.

 

De videoreportage over Phenospex is onze derde in een serie van vijf die in de meivakantie wordt uitgezonden. De video is gemaakt in opdracht van LIOF en valt buiten de redaktionele verantwoordelijkheid van WijLimburg.nl. Gisteren publiceerden we een reportage over automotivebedrijf AFTC en eergisteren publiceerden we de reportage over Solar Excel. Zie ook het jaarbericht van LIOF als pdf-bijlage. 

 phenospex

LIOF zag in Phenospex twee jonge ondernemers met een enorme potentie. Waar andere kennisintensieve startups soms te lang blijven hangen in de ontwikkelingsfase, hebben de ondernemers goed naar de klant geluisterd. De Planteye is nu al in staat om diverse planteigenschappen te bepalen. Echter, de tuinder heeft initieel behoefte aan een eenvoudige oplossing om elke dag de hoogte van duizenden planten in zijn kas te meten, en de groei in een simpel grafiekje gepresenteerd te krijgen. Grégoire en Uladzimir hebben de Planteye in 1 jaar tijd ontwikkeld, in eigen beheer gefabriceerd en succesvol op de markt gebracht.

onze introductie in de champions league Monitor stuurt plantengroei van uur tot uur

Eigenlijk waren Grégoire Hummel en Uladzimir Zhokhavets er al bijna uit met een Duitse investeerder. En dan waren deze prijswinnaars van het Forschungscentrum Jülich in Duitsland gestart met hun revolutionaire Planteye. Maar net op tijd maakten zij kennis met LIOF’s participatiemanager Jeffrey Lutje Spelberg. “Hij zag in Aken onze pitch bij een Business Angel-bijeenkomst van Agit (de Duitse broer van LIOF, red.). Jeffrey zag wel wat in ons idee maar vond dat we het te bescheiden aanpakten. Hij overtuigde ons dat we naar Nederland moesten, naar het mekka van de glastuinbouw. Die ontmoeting legde de basis voor een vliegende start.”

sierteelt kan veel efficiënter

“Met de juiste data kun je de groei van een plant van uur tot uur managen. In kassen zijn de omstandigheden meestal volkomen stabiel. Terwijl we hebben ontdekt dat je de temperatuur soms juist een beetje moet verlagen, of dat het licht af en toe even uit moet. Zulke wisselende omstandigheden hebben enorme effecten op de vorm en de kleur van plant, bloem en vrucht. Telers missen die kennis nu nog, maar staan er om te springen. Ze beoordelen de groei van hun planten nu nog met hun ‘grünen Daumen’. Wij leveren objectieve informatie die hun productie ter plekke verbetert, vanuit een visie waarin datamanagement, software en hardware één geheel vormen.”

kritische vragen

“Ons nieuwe ‘dynamic plant management’ werkt optimaal in geautomatiseerde kassen. Die staan niet in familiebedrijven maar in geïndustrialiseerde glastuinbouw. De Duitse glastuinbouw is eredivisie, Greenport Venlo is Champions League. Nederland is zeker vijf tot tien jaar verder. In die toekomst moet je ons zien. LIOF kent de Nederlandse agro-wereld goed. Dat was voor onze strategie erg nuttig. Ons businessplan werd bij LIOF grondig bediscussieerd: wat zijn potentiële klanten? wat zijn de voordelen voor de gebruiker? hoeveel systemen heeft de klant nodig? hoe snel heeft hij er profijt van? Vervolgens namen we LIOF mee naar een klant en toonden we wat zij er mee kunnen. LIOF was aanvankelijk sceptisch, maar na afloop waren ze volledig overtuigd. Pas daarna konden we onderhandelen over aandelen.”

waarom liof?

“LIOF kon ons op de Nederlandse markt veel beter helpen dan die Duitse investeerder. LIOF heeft contacten in de agro-business en brengt je in contact met advocaten en notarissen die weten waar ze het over hebben. En vergeet de grote reputatie niet: als LIOF in je participeert, dan geeft dat je geloofwaardigheid een enorme boost. De ‘soft skills’ van LIOF als investeerder waren veel beter voor ons. Dus daarom zijn we met die ander gestopt. De samenwerking was ook heel soepel en coöperatief. Het gevoel was goed, geen nitty-gritty. De belangen zijn natuurlijk niet gelijk, dus we geven en nemen allebei. Daardoor zijn we nu veel meer op onze bedrijfsontwikkeling gericht dan alleen op ons product.”

het liof-effect

“LIOF heeft ons naar de Champions League begeleid, en levert ook een marketing-effect op. ‘LIOF gelooft in Phenospex’ heeft veel waarde voor grote tuinbouwbedrijven. Die willen continuïteit bij hun leveranciers. Vergelijk het met ‘Intel Inside’: wij zijn geen Willie Wortels op de RWTH maar een serieuze businesspartner.” 

 

Hierbij willen wij u uitnodigen deel te nemen aan een onderzoek over de regio Zuid-Limburg en de website van zuidlimburg.nl. Het onderzoek vertelt ons hoe u over Zuid-Limburg denkt en wat u van de site vindt. Het invullen van de vragenlijst duurt circa 5 minuten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Flycatcher Internet Research. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt, uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden gebruikt en niet aan derden ter beschikking gesteld.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!
Wilt u deelnemen?